Mandag meldte Tsjekkias sentralbank (CNB) at den hadde intervenert i valutamarkedet for første gang siden 2013.
Intervensjonen skjedde fredag i forrige uke og ble gjennomført fordi den tsjekkiske korunaen beveget seg faretruende nær gulvet på 27 korunaer for en euro som sentralbanken har lovet at den vil forsvare.
Kraftig vekst
En tsjekkisk økonomi på høygir bidrar til den sterke etterspørselen etter den tsjekkiske valutaen.
Tsjekkia er i år ventet å ha den høyeste veksttakten på ni år. I årets første kvartal var veksten i landets brutto nasjonalprodukt på svært solide fire prosent målt i årlig rate, skriver danske Ritzau Finans.
Fredag var euroen helt nede i 27,03 koruna før bevegelsen snudde. Selv om sentralbanken altså har bekreftet intervensjonen, sier valutameglere i Praha og London som Reuters har snakket med at de ikke har merket noe til intervensjonen.
Sveitsisk knipe
Intervensjonene skjer ved at sentralbanken selger koruna og kjøper opp utenlandsk valuta.
Situasjonen ligner knipen som den sveitsiske sentralbanken havnet i etter at den i 2011 innførte et gulv på 1,20 sveitserfranc for en euro.
Store kapitalbevegelser inn i landet gjorde at gulvet ble testet ved gjentatte anledninger. Presset mot valutaen førte til at sentralbanken etter hvert opparbeidet seg en valutareserve på over 70 prosent av bnp.
En sentralbank kan i utgangspunktet trykke opp uendelige mengder av egen valuta for å kjøpe utenlandsk valuta.
Det har imidlertid en kostnad.
I Sveits skapte stadig flere sveitserfranc i omløp etter hvert stor irritasjon. Sentralbanken ble blant annet kritisert for å øke risikoen for hyperinflasjon.
Da den europeiske sentralbanken ECB tidligere i år varslet at den ville gjennomføre såkalte kvantitative lettelser, som ville gjøre valutagulvet mot euro enda vanskeligere å forsvare, valgte den sveitsiske sentralbanken å la valutaen flyte fritt igjen.
Resultatet ble en kraftig styrkelse av den sveitsiske valutaen.
Har mer å gå på
Nå må den tsjekkiske nasjonalbanken CNB belage seg på å gjøre gjentatte intervensjoner, mener analytikere.
- CNB ventes å intervenere temmelig regelmessig, siden de fundamentale økonomiske forholdene vil være med på å stykre korunaen, sier økonomen Marek Drimal i den tsjekkiske Komerci Bank til Bloomberg News.
William Jackson i Capital Economics understerker at den tsjekkiske sentralbanken fremdeles har litt å gå på før den kan få problemer.
- Dersom den tsjekkiske sentralbanken må gjøre regelmessige intervensjoner for å forsvare gulvet, vil det kunne lede til en situasjon som den sveitsiske, men Tsjekkia har ikke et massivt overskudd på driftsbalansen og er fremdeles et fremvoksende marked, så jeg tror ikke de vil bli fanget i dette, sier Jackson til Reuters.
Analytikere i ING peker samtidig på at Tsjekkia i motsetning til Sveits har en relativt beskjeden størrelse på valutareservene på rundt 30 prosent av bnp.
Tirsdag ettermiddag koster en euro rundt 27,05 tsjekkisk koruna. Fredagens sterkeste nivå var 27,03.
Les også: Den største risikoen for boligboble ligger i Norge
Tre risikofaktorer kan knuse Kinas økonomi
Derfor kommer den kraftige nedgangen i råvareprisene nå
Se også:
Velg riktig vin til sommerens reker:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.