LONDON. Stemningen i Oxfoord Street i London kan beskrives som lettere panisk. Horder av mennesker velter inn og ut av varemagasiner. Det er ikke veldig langt mellom hver norske stemme.
- Nå er det shoppingtid, sier Anders Sæternes (24).
Han besøker den britiske hovedstaden sammen med meglerkollegene Raja Irfan (36) og Temoor Sikander (27). De tre ser ut til å beholde roen i kaoset.
- Nei, vi gjør ikke dette for å spare penger. Prisene er de samme som hjemme – kanskje høyere, erkjenner Irfan.
I skrivende stund koster ett pund litt over 13 kroner. Det er om lag to kroner mer enn på samme tid i fjor. I løpet av de neste ukene kan det bli enda dyrere for nordmenn på tur, mener analytiker Magne Østnor i DNB Markets.
- Kursen kan komme opp mot 14 kroner i desember, sier Østnor til DN.
Sjekk DNs miniguide til London nederst i saken!
Nær historiske nivåer
Etter bunnen i februar 2013, har pundet styrket seg med 60 prosent mot norske kroner. Forrige gang det sto over 13 kroner var i 2004. Nivået har vært ganske stabilt en stund, med unntak av en svekkelse i kjølvannet av at rentetmøtet i den europeiske sentralbanken (ECB) torsdag.
DNB Markets tror pundet kan styrke seg videre i forbindelse med rentemøte i Den amerikanske sentralbanken (Fed), som holdes 15.-16. desember.
- Når Fed hever renten, vil man vende blikket mot Bank of England som neste sentralbank til å begynne å heve, sier han.
- Les også:
Normalisering i 2017
Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets venter at pundet holder seg sterkt mot kronen «en god stund».
- Først i 2017 ser vi for oss en normalisering mot rundt 12.
Også han venter rentehopp i USA på desembermøtet.
- Dette er et bilde av et marked som både ser for seg at det går litt dårligere i Norge, men som også leker med tanken på at Bank of England etter hvert kan sette opp renten, sier Eek-Nilsen.
Dette venter analytikerne*:
*Pundet står i skrivende stund i 13,02 kroner
Opplevelse og utvalg
Tradisjonelt har London vært det stedet nordmenn drar på julehandel, etter Sverige. Dette vil ikke endre seg med det første, mener fagsjef Robert Hval Straumann i Virke.
- En slik tur handler vel så mye om opplevelsen, og det skal litt mer enn valutakurs til for å endre reisevanene våre. I kombinasjon med det lave rentenivået, kommer dette til å være ganske stabilt. Selv om flere byer har kommet til, vil London fortsette å være en klassiker, sier han.
I byens travleste handlegate fortsetter forbruksfesten. De tre Oslo-mennene har allerede fylt opp et par bæreposer hver, men forteller at shoppingen bare så vidt er i gang.
- Utvalget er jo bedre her, sier Sikander, før de haster videre.
Se DNtv: Slik blir du klar for vinterløping