De kinesiske valutareservene har falt med over 750 milliarder dollar siden 2014 og var på 3230 milliarder dollar ved utgangen av januar måned. I 2015 falt reservene med 512 milliarder dollar – den første årlige nedgangen siden 1980-tallet.

«En betydelig krigskasse»

Kina har fortsatt de største valutareservene i verden – med god margin; Japan ligger på en annenplass med 1233 milliarder dollar. Fallet i valutareservene de siste 18 månedene er enorme og tilsvarer de saudiarabiske reservene, som har vært verdens tredje største reserver.

– Selv om de gjenværende reservene representerer en betydelig krigskasse, er den raske uttømmingen av reservene de siste månedene ikke bærekraftig. Innenlandske private investorer og globale valutatradere ser på dette som et enveisløp mot valutaen. Dette har ført til den største private kapitalflukten siden tidlig i 2015. Det er forventninger om at den kinesiske sentralbanken til slutt vil bli tvunget til å kapitulere når valutareservene har falt nok, sier sjeføkonom Rajiv Biswas hos IGH Global Insight til Bloomberg.

 

Den kinesiske sentralbanken har intervenert i valutamarkedet jevnlig de siste ukene – også i januar. Dette er blitt sett på som et forsøk på å tilføre markedet tilstrekkelige likviditet i forkant av kinesisk nyttår, som offisielt starter på mandag.

Dette er også blitt gjort for å holde valutakursen stabil og unngå en devaluering.

Mangler tillit

Sentralbanken har prioritert å holde valutaen relativt stabil de siste månedene. Det har vært en massiv kapitalflukt fra Kina til utlandet. Dette vil fortsette, men også på grunn av store kinesiske oppkjøp av utenlandske selskaper.

«Lettelsene i pengepolitikken er nødvendig på grunn av den økonomiske nedgangen, men kapitalflukten vil føre til en strammere pengepolitikk. For å hindre at den kinesiske valutaen svekker seg for raskt må den kinesiske sentralbanken selge fra valutareservene, noe som fører til en strammere likviditet», sier Commerzbank i Singapore i en analyse etter at statistikkene kom på søndag.

Ifølge Gavekal Dragonomics skyldtes en tredjedel av de forsvunne valutareservene tilbakebetaling gjeld og renter som kinesiske selskaper har opptatt i utlandet. Rundt 30 prosent har forsvunnet via «ukjente kanaler».

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.