Den norske kronen stupte i verdi i desember 2014 etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til 1,25 prosent. Kronekollapsen førte til at du måtte ut med over ni norske kroner for én euro helt til over nyttår.

Utover i januar 2015 ble kronen gradvis styrket. Nå har én euro stabilt kostet godt under ni kroner i over en måned. I skrivende stund må du ut med 8,62 norske kroner for en euro.

Bunnpunkt i oljeprisen

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets trodde tidligere at kronen skulle holde seg på svake nivåer lenger enn den gjorde. Det var det to grunner til. Den lave oljeprisen og volatiliteten, altså usikkerheten i markedet.

- Er man optimist kan det se ut som 13. januar var bunnpunktet i oljeprisen, hvert fall enn så lenge. Oljeprisen har sluttet å falle, sier han.

Bevegelsene i kronekursen før jul var enorme og virket skremmende for valutahandlere. Markedet var preget av stor flyktighet og selv den minste kronehandel gjorde utslag på kursen.

- Veldig mange har vært enige om at den kronebevegelsen vi hadde frem mot jul og over nyttår var overdreven. Man har sittet og hatt en ønske om å kjøpe kroner, men mange syns det har vært alt for tidlig i desember og i begynnelsen av januar, sier Østnor.

Nå har imidlertid volatiliteten i markedet falt til nivåer som ikke er like unormale. Valutastrategen peker på at styrkingen av kronen mot euro også har å gjøre med at euroen har blitt svekket.

Begrenser styrkingen

Helt siden det ble varslet investeringskutt i oljesektoren og oljeprisen begynte å falle, har markedet ventet på svake norske nøkkeltall. Sentralbanken, politikere og meglerhus har anslått at 2015 vil bli et år med betydelig svakere vekst enn tidligere i Norge.

- Så kommer ikke de svake nøkkeltallene som man går og venter på. Så ønsker ingen å være sistemann inn. De ønsker å få med seg kronestyrkelsen, sier Østnor.

- Den kronebevegelsen vi har hatt nå har vært i fravær av svake nyheter og med det som, for optimister, kan se ut som en bunn i oljeprisen, legger han til.

Østnor peker likevel på at vi kommer til å se svake nøkkeltall i økonomien, og at dette vil være et hinder for at den norske kronen blir styrket ytterligere.

- Jeg tror fortsatt vi får svake nøkkeltall fra norsk økonomi fremover. Selv om mye er priset inn, selv om man forventer at Norges Bank skal kutte og markedet har priset inn to rentekutt så tror jeg likevel det vil begrense hvor mye kronen kan styrke seg, sier han.

Skal ikke se nitallet igjen

DNB Markets har prognoser på at én euro vil koste 8,80 kroner både på én og tre måneders sikt. Dette er noe høyere enn de nivåene kronen er på nå.

- Jeg tror de svake nøkkeltallene vil bidra til å holde kronesentimentet svakt. Vi kan se en svakere krone, men at vi vil se nitallet er for langt, sier Østnor.

Vil vi se lignende bevegelser som vi så i desember dersom Norges Bank kutter renten i mars?

- Nei, desember var en perfekt storm. Alt gikk den veien og alle kreftene trakk i samme retning. Der er vi ikke nå. Verken årstid eller de kommersielle strømmene burde tilsi det. Da må det skje noe dramatisk, og det tror man ikke på, understreker Østnor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Oljefondyndling øker utbyttet

Statoil faller markert

Verdsettes til over 80 milliarder kroner