Tirsdag la DNB Markets frem sine økonomiske utsikter for 2015.
I utsiktene er det lagt vekt på to triggere for kronekursfallet i året som snart er forbi; oljeinvesteringer og oljepris. Oljeprisen har falt fra 115 dollar i sommer til å ligge på i overkant av 60 dollar nå. Oljeinvesteringene har også falt betydelig, og ventes dessuten å falle ytterligere til neste år.
Ifølge DNB Markets er kronen kraftig undervurdert på dagens nivå.
Eksportører har gjort seg ferdig
- Kronen er betydelig svakere enn hva det fundamentale bildet for norsk økonomi skulle tilsi, sier valutanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.
Han peker på at kronen etter flere målestokker nå er mye svakere enn den egentlig burde ha vært.
- Det bildet er veldig mange enige i og ser at kronen på sikt nok skal bli sterkere, sier Østnor.
Eksportørene er ofte de som forhindrer kronen fra å svekke seg i normale tider da de benytter seg av svakere nivåer for å hente hjem eksportinntekter. Dette gjorde de fleste av dem i sommer da kronen svekket seg til 8,50 mot euro.
- Veldig mange eksportører skulle ønske at de kunne sikre enda mer på nivåene nå, men de har retningslinjer i bedriften som tilsier at de skal ha sikret en viss andel av eksportinntektene og det taket har de nådd, sier Østnor.
Derfor vil vi ikke se noen styrking av kronen med det aller første.
Små beløp gir store bevegelser
Østnor peker på at selv små beløp gir store bevegelser i kronemarkedet nå.
- Vi ser hvor mye markedet beveger seg på kun små beløp. Hvis vi har en kunde som skal gjøre et lite beløp, er det nok til å bevege kursen en god del, sier han.
Om tre måneder spår DNB Markets at kronen skal styrke seg til 8,80 mot euro.
I skrivende stund må du ut med 9,29 kroner for en euro.
- Det ser jo ut som vi spår en kraftig styrking, og det er en kraftig styrking, men det er ikke lenge siden vi var på det nivået. I begynnelsen av oktober ble kronen handlet til 8,10 mot euro. Det har gått veldig fort oppover, sier Østnor.
Risikopremie
Ifølge Østnor er det en risikopremie på kronen, og ikke noe fundamentalt.
- De fundamentale utsiktene på norsk økonomi tilsier at vi alt annet like skal ha en svakere krone i året som kommer. Men ikke i den størrelsesorden vi ser nå, sier han.
DNB Markets har prognoser på at oljeprisfallet skal nå bunnen i første kvartal av 2015.
- Vi mener at når man ser tydeligere hvor dypt oljeprisen skal falle, vil ikke volatiliteten i kronen være stigende mer. Vi tror at den risikopremien som er på kronen skal avta, og det er egentlig den som driver bevegelsen, snarere enn det fundamentale. For vi går inn i neste år med utsikter til lavere vekst, høyere ledighet og rentekutt fra Norges Bank, understreker Østnor.
Kronen en attraktiv kandidat
I utsiktene pekes det på at kronen nå er underpriset, og med lavere volatilitet vil kronen igjen fremstå som attraktiv for både kommersielle og finansielle investorer.
- I det risikopremien reverseres trekker det kraftigere i kronen enn svakere fundamentale utsikter. Det er veldig mange aktører som leter etter underprisede verdipapirer eller valutaer, der er definitivt kronen en av kandidatene, sier Østnor.
Likevel ser ikke Østnor bort i fra at vi får se en svakere krone i ukene som kommer.
- Det er veldig mange argumenter som peker i retning av at kronen kan svekke seg ytterligere i løpet av de neste to ukene. Det eneste som faller i mot er at den allerede er så svak. Dette er den perfekte stormen for kroner, her taler alt for at kroner skal gå svakere. Vi tror det kommer et vendepunkt, men det er forferdelig vanskelig å tidfeste det 100 prosent, sier han.
DNB Markets sine anslag for EURNOK fremover:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.