I løpet av forrige uke svekket kronen seg med nær 30 øre mot euroen. Og i løpet av fredag i forrige uke svekket kronen seg på det meste med nesten 25 øre mot dollaren. Tirsdag ettermiddag koster euroen 8,84 kroner og dollaren 7,84 kroner.
Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets forklarer kronefallet de siste dagene og ukene med flere forhold:
- Svak nettverksrapport fra Norges Bank på fredag i forrige uke.
- Svakere oljepris.
- Lavere renter.
- Stort forfall i en norsk statsobligasjon i mai der utlendinger eide rundt 23 milliarder kroner.
- Utbyttebetalinger på rundt syv milliarder kroner fra store norske selskaper med høyt utenlandsk eierskap: Yara, Hydro og Statoil.
– Det er store bevegelser, særlig i den norske kronen og nyhetsbildet er kronespesifikt. Det store forfallet i den norske statsobligasjonen og aksjene som betaler utbytte i mai bidrar til at kronen svekker seg, sier Eek-Nielsen.
Passet dem dårlig
– Anslagsvis var det 23 milliarder kroner på utenlandske hender som forfalt og som kunne forlate landet. En god del av dette og utbyttekronene kan ha blitt vekslet inn i euro, dollar og andre valutaer. Det skjer i en periode hvor det er liten interesse andre veien, legger han til.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener markedet hadde sendt kronen sterkere lenge før det var grunnlag for det.
– Spekulantene var posisjonert for en sterkere krone, og det passet dem dårlig. Når markedet så måtte fordøye et større kommersielt kronesalg i forrige uke, gikk det som det måtte gå, det ble trangt i døren, skriver Østnor i en rapport.
– Krydre med en svak industri-PMI, noen dager med en bred svekkelse av euroen og et svakt Regionalt nettverk, og vi sitter fjetret foran skjermen og tror knapt det vi ser. Nok en gang, legger han til.
Dra til Russland og Brasil
Eek-Nielsen venter rentekutt fra Norges Bank på rentemøtet neste uke men synes det er vanskelig å spå hvordan signalene om rentebanen blir.
– Norges Bank er litt uforutsigbare. Det snur ofte når det gjelder risikobildet, holdninger og hva det vektlegger. Det kan bli mer opptatt av boligprisvekst og generell prisvekst enn vekstutsiktene i Norge, sier Eek-Nielsen.
For folk som planlegger sommerferien har han følgende destinasjonsråd: Russland og Brasil.
– Russland er det kanskje ikke så høy interesse for av andre grunner, men man får nå mye for kronen ved å reise dit. Også Brasil er blitt billigere, sier sjefanalytikeren.
Venter kronestyrking
Den norske kronen har det siste året styrket seg henholdsvis 18 prosent og ti prosent mot valutaene i Russland og Brasil. I samme periode har kronen svekket seg syv prosent mot euroen, 23 prosent mot dollaren og 20 prosent mot egyptiske pund. Sammenlignet med valutaen i Tyrkia er kronen uendret siste året.
Nordeas sjefanalytiker mener man bør vente med å bestille reisen for å utnytte valutasituasjonen bedre.
– Jeg mener kronen er spesielt svak nå og i ferd med å styrke seg igjen. Det er svært sjelden en euro koster så mye som ni kroner. I Europa trykkes det penger, sier Ole Håkon Eek-Nielsen som likevel advarer:
– Så lenge spøkelset om at Norge går i veggen og oljeselskapene er i fare kan kronesvekkelsen vare litt.
Valutastrategen i DNB Markets venter svakere krone.
– Nøkkeltallene vil bli svakere, og Norges Bank vil kutte rentene, noe som åpner for en midlertidig svakere krone, skriver Magne Østnor.
Les også:
Turen hit er blitt 30 prosent dyrere på ett år
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.