For en uke siden kostet én euro og én dollar henholdvis 9,07 og 8,27 kroner.

Fredag ligger kursen mot euro på 9,15, mens du må ut med 8,21 kroner for én dollar.

Følg kronekursen på DNs børs- og markedssider

De siste dagene er det først og fremst Kinas valutajustering som har drevet utslagene, understreker seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Han viser til at kronen fortsetter svekkelsen mot euro fredag etter at Den kinesiske sentralbanken uttalte at det ikke var grunnlag for at yuanen skal svekkes videre.

- Svekkelsen av kronen må riktignok sees i sammenheng med at oljeprisen har falt, sier han.

Oljeprisfall

Siden kinesiske myndigheter i 2005 gikk vekk fra fastkurs mot dollar, har de latt valutaen gradvis og kontrollert styrke seg.

Markedet ble overrasket da Den kinesiske sentralbanken i starten av uken begynte å skrive ned valutaen, noe som frem til torsdag resulterte i en svekkelse mot euroen på over tre prosent mot den amerikanske dollaren.

Denne uken har det vært knyttet stor usikkerhet til bakgrunnen for Kinas valutatrekk: om det er et forsøk på å stimulere en økonomi i utforbakke eller om målet først og fremst er en mer markedsstyrt kursfastsettelse.

Dette har ført frykt for at Kinas etterspørsel skal falle i tiden fremover, noe som blant annet påvirker råvareprisene - sist med et nytt fall i oljeprisen torsdag.

Aamdal i DNB Markets viser til at sentralbanken på en pressekonferanse torsdag bekreftet å ha påvirket markene, men at en brå og kraftig svekkelse ikke er ønskelig.

Ifølge sentralbanken er heller målet å få en mer markedsstyrt kurs og de gikk samtidig inn for å stabilisere kursen, påpeker han.

Etter svekkelsen gjennom uken, er konsekvensen av fredagens valutajusteringen at yuanen heller styrker seg noe mot dollar.

Markedsstyrt kurs

- Den offisielle midtkursen ble fredag litt sterkere etter nok en markant styrkelse av yuanen mot slutten av handledagen i går, og hittil i dag har markedskursen ligget tett på midtkursen, skriver Aamdal i en morgenrapport fra meglerhuset.

Nordea Markets skriver i en rapport at markedene «endelig ser en pause i yuan-devalueringen», ifølge TDN Finans.

- Det syntes å være markedskreftene, men vi mistenker Beijing for å ha stått bak, skriver analytiker Amy Yuan Zhuang, ifølge nyhetstjenesten.

SE DNtv: - Dårlige nyheter for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.