For litt under to måneder siden advarte valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets om at kronerallyet hadde kommet for tidlig og for kraftig.
Markedet hadde sendt kronen sterkere lenge før det var grunnlag for det, hevdet han.
- Nøkkeltallene vil bli svakere, og Norges Bank vil kutte rentene, noe som åpner for en midlertidig svakere krone, skriver Østnor i oppdateringen den gangen.
For et par uker siden snudde det. Og bare i løpet av forrige uke svekket kronen seg med nær 30 øre mot euroen. Og i løpet av fredag i forrige uke svekket kronen seg på det meste med nesten 25 øre mot dollaren.
I skrivende stund koster euroen 8,84 kroner og dollaren 7,84 kroner.
- Så er vi her igjen. Etter to uker med heftige bevegelser, er vi nær å måtte betale ni kroner for en euro og åtte for en dollar, skriver Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.
Passet spekulantene dårlig
Ifølge Østnor var triggeren til kronefallet en dag med lavere oljepris og dollarstyrking.
- Spekulantene var posisjonert for en sterkere krone, og det passet dem dårlig. Når markedet så måtte fordøye et større kommersielt kronesalg i forrige uke, gikk det som det måtte gå, det ble trangt i døren.
- Krydre med en svak industri-PMI, noen dager med en bred svekkelse av euroen og et svakt Regionalt nettverk, og vi sitter fjetret foran skjermen og tror knapt det vi ser. Nok en gang, skriver Østnor.
Han peker på at kronen nå har mistet en aktør som tradisjonelt har vært stabiliserende. Normalt benytter eksportørene lave kronenivåer til å veksle inn utenlandsk valuta i norske kroner.
- Nå har imidlertid kronen vært svak over lengre tid, og med forventning om en sterkere krone fremover har eksportørene allerede gjort mye av det de vil og kan gjøre. Med det har kronemarkedet mistet en viktig stabiliserende aktør, mener valutastrategen.
Spår sterkere krone
Østnor ventet en stundt på den svekkelsen vi nå har sett. Nå tror han imidlertid kronen vil gå sterkere igjen.
Han mener kronen på dagens nivåer er svakere enn hva fundamentale faktorer skulle tilsi, selv om det er ventet lavere rente, høyere ledighet og svakere vekst fremover.
- I det relative bildet er selv en lavere rente og svakere vekst fortsatt høyere og bedre enn hos mange av våre handelspartnere. Og oljebremsen knekker jo ikke norsk økonomi. Tror vi, skriver Østnor.
Han mener likevel det ville være historieløst å si at kronen skal snu akkurat nå.
- Vi drister oss likevel til å spå at dette ikke er en vinterstorm à la desember. Tross ruskevær i mai, det blir sommer med sol og varme etterhvert, skriver Østnor.
Svinger mer enn normalt
Meglerhuset SEB advarer imidlertid mot at det kan bli en ruskete sommer i det nordiske valutamkarkedet. I morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag skriver Jussi Hiljanen at både den norske og den svenske kronen tradisjonelt handles betydelig mindre i løpet av sommermånedene.
- Likviditeten tenderer til å bli lav i juli og august, noe som taler for ekstra forsiktighet i tradingen ettersom nyheter forårsaker større svingninger enn normalt, skriver Hiljanen i rapporten.
Les også:
- Subsidiér boliger til de unge i byene
USA-turen 30 prosent dyrere på ett år
Dollaren er blitt 20 øre dyrere fredag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.