Euroen stuper til sitt laveste nivå siden 2006, skriver Bloomberg News. På torsdag måtte amerikanerne ut med 1,21 dollar for en euro. Fredag måtte de betale 1,1997 dollar, og mandag morgen falt euroen til sitt laveste med en prislapp på 1,865 amerikanske dollar.

I skrivende stund euroen på 1,1971 dollar.

Sjekk selv her med DNs valutakalulator.

Sentralbanksjef Mario Draghi i den Europeiske sentralbanken (ECB) sa fredag i et intervju med tyske Handelsblatt at risikoen nå øker for at ECB ikke vil nå sitt inflasjonsmål på to prosent.

Draghi mente også at ECBs råd var enstemmige om å ta i bruk ytterligere virkemidler - dersom det skulle bli nødvendig.

Tror på kjøp

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener dette er et tydelig tegn på at ECB vil gå til innkjøp av nye statsobligasjoner.

«Mer enn noen gang synes det derfor bare å være et spørsmål om når ECB skal begynne å kjøpe, ikke om. Neste ESB-møte er 22. januar. Varsel om kjøp allerede da bør ikke utelukkes, men vi heller fortsatt i retning av at ECB vil drøye, blant annet på bakgrunn av stor intern motstand», heter det i morgenrapporten.

På direkte spørsmål om hvor mye ECB ville bruke på å kjøpe statsobligasjoner, svarer Draghi selv at det er «vanskelig å si».

I tilliegg til euroens nederlag fredag falt også renten på 5-årige tyske statsobligasjoner under null. Også tiårige spanske og italienske statslånsrenter nådde nye rekordbunner, påpeker Dørum i sin rapport.

Opptrappingen til nyvalget i Hellas har utvilsomt skapt ringvirkninger i finansverdenen, skriver Bloomberg.

- Grunnene til å selge euro ble ganske klar i løpet av helgen. Draghi er et steg nærmere kvantitative lettelser, og forsterker bekymringen omkring situasjonen i Hellas, sier strateg Sean Callow i Westpac Banking Corp. i Sydney, Australia til nettstedet.

To grunner

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener den amerikanske dollaren styrker seg mot euroen av to årsaker:

«Forventningene til at ECB vil begynne å kjøpe statsobligasjoner bidrar sterkt til det, sammen med at sterke amerikanske nøkkeltall forsterker troen på at Fed vil begynne å heve renten i år», skriver han i morgenrapporten mandag.

Juel mener også at den norske kronen ser ut til å korrigere noe, men at den den lave oljeprisen fører til at den vil fortsette å være svært volatil. Foreløpig holder den seg på i overkant av 9 kroner mot en euro.

«Det er vanskelig å se at kursen vil falle og bli værende under dette før vi får en stabilisering av oljeprisen, eventuelt en viss oppgang», mener Juel.

LES OGSÅ: Obama utløser voldsom debatt

- Det er kontroll, kontroll, kontroll  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.