For første gang siden januar koster euroen ni kroner.
Kronen har i løpet av dagen blitt betydelig svekket.
- Det er ikke så veldig rart at den svekker seg egentlig. Det er lavere renter i Norge og svake industriproduksjonstall. Men nå kom egentlig kronesvekkelsen før det, og det var vel først og fremst oljeprisen igår som er den eksterne faktoren her, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets.
Nibor-rentene har blitt lavere. Nibor er en samlebetegnelse på norske pengemarkedsrenter med ulike løpetider. Nibor gjenspeiler rentenivået som långiver krever for et usikret lån i norske kroner, med levering om to dager.
Lave renter
At disse rentene er lave betyr en god del, ifølge Eek-Nilsen. Selv om det er svak omsetning i valutamarkedet på denne tiden av året, er omsetningen i pengemarkedet god. Når nibor-rentene er lave er det ofte sammenfattende med en svak krone.
- Det er mindre renter å hente på å ha kroner nå enn det var. Rentedifferansen faller, differansen mellom Norge og utlandet har falt en del. Alle de faktorene er negative for kronen, sier Eek-Nilsen.
Ifølge ham er det ingen ting som tilsier at kronen vil bli sterkere med det første - en dårlig nyhet for nordmenn som skal på ferie i EU.
- I det korte bildet, i de nærmeste ukene virker det som vi kommer til å ha en svak krone. I et historisk perspektiv er den veldig svak. Vi ser for oss at den vil bli sterkere mot høsten, understreker valutaanalytikeren.
Kronen er også betydelig svekket mot dollaren, pundet, den svenske kronen og sveitsiske franc. Følg alle valutakursene her.
Internasjonal påvirkning
Forhandlingene om en atomavtale med Iran pågår ennå. Dersom en avtale kommer på plass kan 45 millioner fat olje komme inn i markedet.
- Hvis avtalen med Iran skulle feile, kan vi kanskje få en sterkere krone. Nå ser det jo ut som det går i retning av en avtale. Da vil man kunne frykte at det kommer mye mer olje inn i markedet, sier Eek-Nilsen.
Ifølge ham er kronen lite påvirket av det som skjer i Hellas. Derimot tror han børskollapsen i Kina har en større efffekt.
- Hellas og den problemstillingen har veldig lite å si. Da er nok heller situasjonen i Kina mer interessant. Bildet av oljeprisen som faller er kanskje litt i kjølvannet av det som skjer i Kina, sier Eek-Nilsen.
Les mer her: - Må tilbake til midten av mars for å finne lignende nivåer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.