Siden forrige uke har kronen blitt markert svekket, og tirsdag falt den til rekordsvake nivåer.
Svekkelsen begynte torsdag, da den europeiske sentralbanken «skuffet» markedet og euroen styrket seg.
Fredag holdt oljekartellet Opec strategimøte, der det ikke ble vedtatt noe produksjonskutt. Det har ført til et kraftig oljeprisfall de seneste dagene.
Oljeprisfallet pekes på som viktigste årsak til den siste kronesvekkelsen. I tillegg begynner markedet å posisjonere seg frem mot Norges Banks rentemøte torsdag i neste uke.
Det er stor usikkerhet knyttet til sentralbankens rentebeslutning.
Ifølge sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 skyldes den siste kronesvekkelsen likevel en viss innprising av et rentekutt fra Norges Bank.
- Hvis Norges Bank ikke kutter renten, og kronen holder seg på dagens nivåer frem til da, ser vi for oss en massiv kronestyrkelse, skriver han i en oppdatering onsdag.
Følg utviklingen i valutakursene her.
Kan komme massiv styrkelse
Syed ser heller ikke bort i fra at kronen forblir på de svake nivåene frem til rentemøtet - og særlig dersom oljeprisen holder seg på rundt 40 dollar per fat.
Han tror et rentekutt fra Norges Bank kan føre til at kronen svekkes ytterligere.
- Men noe av svekkelsen i så tilfelle er trolig tatt ut nå, skriver han i oppdateringen.
Sparebank 1 Markets venter en sterkere krone på sikt. Dette ettersom meglerhuset ser en oppgang i oljeprisen og kun ett ytterligere rentekutt fra Norges Bank.
- Vil gjøre alt
Nordea Markets venter uendret rente på neste møte, men tror det kan bli to rentekutt i 2016.
- Norges Bank vil gjøre alt for å holde kronen svak, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets i forbindelse med fremleggelsen av meglerhusets rapport «Economic Outlook» onsdag.
I rapporten trekkes den historisk svake kronen frem som én av de viktigste støtdemperne i norsk økonomi.
- I situasjon med stigende arbeidsledighet og fallende inflasjon, vil Norges Bank gå langt for hindre en markant kronestyrking. Skulle valutamarkedet virkelig snu kan det tvinge fram negative renter også i Norge, mener Nordea Markets.
- Les mer: - Det kan bli to rentekutt neste år
Saken fortsetter under
Nordea Markets ferske anslag (ved slutten av perioden)
* estimat
Svakere enn Norges Banks prognose
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets viser til importveid kursindeks (I44), som måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere. Nå ligger denne på 110.
- Det er betydelig svakere enn Norges Banks prognose for fjerde kvartal på 104,51, skriver han i meglerhusets morgenrapport.
- Med en valuta som er over fem prosent svakere enn Norges Banks anslag, mener vi det oppveier for en lavere oljepris og at Norges Bank vil holde renten uendret i desember, skriver Bernhardsen.
Fare for at det er langvarig
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til at svake kronenivåer tidligere har trukket til seg kjøpere av kroner, som har en mer langsiktig forventning til at kronen skal styrkes.
- Skulle denne interessen nå ha avtatt kan det bety at kronesvekkelsen vi har sett de siste dagene kan bli mer langvarig, skriver Hov i meglerhusets morgenrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.