Fredag kom det flere nøkkeltall som, ifølge økonomer, viser at norsk økonomi stabiliserer seg.

Swedbank mener de ferske makrotallene er såpass sterke at nye rentekutt fra Norges Bank utgår. Meglerhuset tror samtidig at kronen vil styrke seg til mellom 9,2 og 9,3 mot euro innen to måneder.

Den norske kronen reagerte riktignok i liten grad på fredagens tall. Euroen ble om lag ett øre dyrere etter at nøkkeltallene ble publisert. I skrivende stund koster én euro 9,5 kroner.

Fastholder troen

Fredagens tall viser at:

**Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte tall som viste en ledighetsrate på 4,7 prosent i mai.

**Ifølge SSB falt omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene med 0,6 prosent fra mai til juni i år.

Samtidig la SSB frem konjunkturbarometeret for industrien for andre kvartal. Etter fem kvartaler med fall, kom endelig lyspunktet og norske industriledere melder nå om en utflating i samlet industriproduksjon.

Før tallene ble publisert var det ventet at Norges Bank ville kutte styringsrenten til 0,25 prosent ved sitt neste rentemøte 22. september. Dette var også signalet fra sentralbanken ved forrige rentemøte i juni.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB fastholder fredag troen på rentekutt, mens DNB Markets-økonom Jeanette Strøm Fjære understreker at det uansett er for tidlig å avlyse noe. Det gjør også Handelsbanken Capital Markets, som mener at tallene er mindre gode enn man kan få inntrykk av.

Utelukker rentekutt

Swedbanks seniorøkonom Øystein Børsum er på sin side blitt overbevist om at ikke kommer flere rentekutt fra Norges Bank.

 

Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank.
Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank.
- Dette er gode tall. Særlig Nav-ledigheten falt videre i juli og dataene viser nå at antallet helt ledige nådde en topp i februar. Det er et signifikant omslag - fra klart stigende ledighet gjennom fjoråret til nå i høy grad fallende ledighet, sier Børsum til TDN Finans.

- Og det betyr at både renter og kronekurs skal styrke seg. Helt eksplisitt mener vi at euro-norske-krysset ikke skal være på 9,5. Det er ikke en riktig pris etter disse tallene. Det skal være på 9,2 til 9,3 innen utgangen av september, mener han.

Børsum sier "alle" vet at SSBs konjunkturbarometer er én av de aller beste indikatorene for norsk økonomi.

 

- Ulempen at den kommer litt på etterskudd. Men når den nå viser et betydelig oppsving, begynner historien å bli konsistent. Veldig mye av nedgangen ligger bak oss og tallene blir stadig bedre.

- Trekker seg ut av arbeidsmarkedet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets legger vekt på at selv om ledigheten holder seg stabil, indikerer AKU-tallene at dette primært er drevet av en reduksjon i arbeidsstyrken.

- Det vi mistenker er at ledigheten har stabilisert seg fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, og ikke fordi sysselsettingen tar seg opp. Selv om registrert ledighet er litt bedre enn ventet, er det i så fall av feil grunn, sier Due-Andresen til TDN Finans.

Hun tror uansett at ingenting tilsier at rentekuttet i september står i fare.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Elektrisk stemning i Philadelphia i natt: – Oppgjørets time er kommet

Petter Stordalen og Varner-brødrene bygger ny hotellgigant (DN+)

- Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm  

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.