Selv om det store flertallet av analytikerne venter at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, er det likevel knyttet stor spenning til sentralbankens rentemøte torsdag.
- Det store spørsmålet blir hvilke signaler den kommer til å gi, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.
Varsom sentralbank
Hun peker på at sentralbankens uttalelser på pressekonferansen og prognosene den gir i Pengepolitisk rapport potensielt kan skape store markedsbevegelser.
Markedsaktørene vil spesielt se etter hvilke signaler som sentralbanken gir om den videre renteutviklingen i den såkalte rentebanen i Pengepolitisk rapport.
Selv om informasjonen som er kommet om utviklingen i norsk økonomi de siste månedene kanskje peker i retning av at Norges Bank er ferdig med å kutte renten, tror Blomgren at sentralbanken vil være svært forsiktig med å gi signaler til markedet om at rentebunnen nå er nådd.
- Man risikerer å trigge en kraftig kronebevegelse gjennom et slikt budskap, sier Blomgren.
I tillegg peker hun på at det fremdeles er stor usikkerhet rundt hvordan utviklingen blir både her hjemme og internasjonalt fremover.
- Den økonomiske gjeninnhentingen er i et veldig tidlig stadie og det er stor usikkerhet om de globale utsiktene, sier Blomgren.
- Les også: Sist renten ble satt ned, skjedde dette(DN+)
Beholder muligheten for kutt
Hun tror renteprognosen derfor vil inneholde en viss sannsynlighet for ytterligere kutt også fremover. Selv tror hun den nye rentebanen vil inneholde rundt 50 prosent sannsynlighet for ytterligere nedgang i styringsrenten fra dagens rekordlave nivå. Ifølge Blomgren ligger også markedsforventningene for den videre renteutviklingen omtrent på dette nivået.
Blomgren peker imidlertid på at kronen de siste ukene ikke helt har fulgt renteforventningene oppover. Derfor kan vi komme til å se en sterkere krone allerede på torsdag.
- Bare uforandret rente og en 50/50 for nytt kutt er nok til at vi skal se en sterkere krone, sier hun.
Vil utsette kroneoppgangen
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror også sentralbanken er ferdig med å kutte, men at den vil være varsom med å signalisere at rentebunnen er nådd.
- Jeg tror de vil indikere opp mot 50 prosent sannsynlighet for rentekutt fremover, sier Østnor.
I likhet med Blomgren peker han på at både faren for sterkere krone, men også ønsket om å få en endelig bekreftelse på at norsk økonomi er på vei opp igjen, taler for å fortsatt holde døren på gløtt for ytterligere rentekutt.
- Vi har et syn om at kronen skal sterkere og at det er stadig flere ting som trekker i den retningen. Men Norges Bank ønsker selvfølgelig å utsette den kronestyrkingen lengst mulig. Og samtidig er det underliggende rasjonalet at de ønsker å se at bunnen faktisk er passert. Flere indikatorer peker mot det, men de ønsker at det skal materialisere seg fullt ut på en betryggende måte, sier Østnor.
- Les også: – Å forstå dette, er alfa og omega
Sterkere krone også på kort sikt
Også Østnor peker på at det kan komme bevegelser i valutamarkedet i etterkant av torsdagens rentebeskjed, selv om renten holdes uendret.
- Analytikerne er i hovedsak enig, men markedet holder fortsatt døren litt på gløtt for at det kan skje noe. Da er det potensial for en litt sterkere krone, sier Østnor.
Han ser mulighet for at kronen kan gå rundt en prosent sterkere og dermed gå ned mot 9,17 kroner for en euro i det korte bildet. Mandag handles euroen til rundt 9,25 kroner. Dette er et nivå vi også har sett tidligere denne måneden. Forutsetningen er at utviklingen i oljeprisen tillater en slik bevegelse.
- Oljeprisen er spøkelset bak her. Jeg tror det derfor begrenser seg litt i det korte bildet hvor mye vi går, sier Østnor.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.