Norske kroner har gått markert sterkere de siste ukene og dagene. Siden begynnelsen av august er euroen blitt rundt 25 øre billigere målt i den norske valutaen.

En euro koster torsdag rundt 9,22 kroner, som er nær de sterkeste nivåene for kronen mot den felleseuropeiske valutaen så langt i sommer.

Stiller spørsmål

Mye av kronestyrkelsen kom onsdag denne uken etter at statistikken for prisveksten her til lands kom inn himmelhøyt over analytikerne, markedets og Norges Banks forventning.

-  Kronen ble styrket en hel del på inflasjonen og rentene steg kraftig. Det er et tegn på at at mange i markedet nå begynner å stille spørsmål om Norges Bank kommer til å levere rentekuttet på 0,25 prosentpoeng i september, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Selv om hun tror inflasjonsutsiktene for tiden spiller mindre rolle for Norges Bank, mener hun at markedsreaksjonen viser at renteutsiktene nå er blitt mye viktigere for aktørene i valutamarkedet.

- Kronen er veldig avhengig av renteforventninger, sier sjefstrategen. 

To ting holder tilbake

Hun mener kronen fremstår som billig på dagens nivåer, men peker på at to ting så langt har holdt tilbake en langvarig styrkelse av kronen:

  • Risikoen for ytterligere nedgang i oljeprisen
  • Utsikter til ytterligere nedgang i styringsrenten

Blomgren mener risikoen for at oljeprisen faller under selv de laveste nivåene fra januar i år er blitt mer begrenset, selv om det fremdeles er til dels store svingninger i oljemarkedet.

Dermed gjenstår det kun ett hinder: Norges Bank må innta en mer nøytral holdning til den videre renteutviklingen.

- Det har vært den avgjørende faktoren for at vi skal se en mer tydelig langsiktig trend for styrkelse av kronen. Spørsmålet er om vi har nådd det punktet nå eller om vi skal få kortsiktig ytterligere svekkelse før vi ser en gradvis sterkere krone, sier Blomgren.

Enn så lenge er SEB-strategens prognose at en euro vil koste rundt 9,20 kroner ved nyttår, altså omtrent på dagens nivå.

- Men om Norges Bank ikke leverer i september så vil vi senke den prognosen, sier Blomgren.

Vil være tålmodig

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets mener også at markedet helt tydelig er blitt mer positiv til kronen den siste tiden.

- Vi har gått fra en situasjon hvor markedet har vært mest opptatt av hvor svak kan kronen bli, gitt en svak utvikling her hjemme og et nytt rentekutt i september, til en situasjon der man ser etter flere bevis eller nøkkeltall som peker mot at bunnen er nådd for realøkonomien og at utsiktene ser litt bedre ut, sier Knudsen.

Han mener imidlertid at det fremdeles er flere skjær i sjøen og at faren for skuffelser på kort sikt derfor er stor. 

- Kronen er litt mer attrakttiv på kort sikt, men vi er varsom med å kommunisere at det nå går mot at kronen skal trende sterkere.

På litt lengre sikt deler han Blomgrens syn på at kronen kan komme til å gå en god del sterkere. Forutsetningen er at det etter hvert blir klart at Norges Bank ikke kommer til å kutte renten ytterligere.

- Jeg tror vi må være litt mer tålmodige før vi får en avklaring på om den faktiske rentebunnen er nådd, sier Knudsen.

Både Blomgren og Knudsen peker på at blant annet SSBs undersøkelse om oljeselskapenes investeringsplaner på norsk sokkel, som kommer i slutten av august, og Norges Banks regionale nettverksundersøkelse i begynnelsen av september vil gi markedet viktig informasjon om de videre utsiktene for styringsrenten og dermed også kronen.

Begge har i dag prognoser som viser at kronen vil styrkes til rundt 9,00 kroner for en euro innen neste sommer.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

25-åring arver milliardformue  

«Sjokktall» gjør pundet enda billigere for nordmenn

- Verden er i endring og alle må vi endre oss

Disse husholdningene har høyest inntektsvekst

Se DNtv:

Denne uttalelsen fra Trump har vakt stor oppsikt: - Oppfordrer han til våpenbruk mot Clinton?
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump foreslo tirsdag at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Flere tolker kommentaren som en oppfordring om våpenbruk mot den politiske rivalen.
00:19
Publisert:
 

Hør ny utgave av DNs podcast Finansredaksjonen:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.