Det er ikke utsikter til at de tradisjonelle ferievalutaene for nordmenn skal bli spesielt mye billigere med det aller første, mener Danske Bank Markets. Det kommer blant annet Norges Bank til å sørge for, påpeker meglerhusets valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt.
Kronen ble overraskende styrket i etterkant av Norges Banks rentekutt torsdag.
De to siste handelsdagene er den imidlertid blitt litt svekket igjen, slik at den nå handles omtrent på nivået den var på like før beslutningen ble kjent.
En euro koster i skrivende stund 9,44 kroner etter å ha blitt handlet så lavt som 9,37 kroner i etterkant av rentebeslutningen.
- Undervurdert
Analytiker Lomholt i Danske Bank Markets tror kronen kommer til å holde seg i området rundt 9,40 for en euro i månedene fremover.
- Selv om kronen i et mellom- og langtidsperspektiv er undervurdert, er de kortsiktige utsiktene fortsatt tett knyttet til global risikoappetitt, skriver Lomholt i en oppdatering fra fredag.
Han tror at forventninger til global vekst, og dermed også utsiktene for oljeprisen, vil bli en viktig faktor for kronens utvikling i det korte bildet.
- Vi beholder likevel synet om at markedet - og ikke minst Norges Bank - må se klare bevis for at konjunkturene snur før en varig trend med kronestyrkelse vil vise seg, skriver Lomholt.
Kan få negativ rente
Danske Bank-analytikeren har merket seg at sentralbanken etter forrige ukes rentemøte åpnet for at renten kan bli negativ dersom norsk økonomi skulle bli utsatt for «nye store forstyrrelser».
- Dette indikerer at terskelen for å gå til negativ rente er relativt høy, selv om det ikke er umulig dersom kronen for eksempel styrkes massivt på kort sikt.
Han peker også på at Norges Bank i sine prognoser ser for seg en mer eller mindre uforandret utvikling for den importveide kronen (I44) i 2016 og bare gradvis sterkere krone gjennom 2017.
Gradvis sterkere
Om tre måneder vil en euro derfor koste omtrent det samme som i dag, ifølge meglerhusets nye valutaprognose. Siden vil kronen styrkes gradvis, slik at en euro om seks måneder koster 9,30 kroner og om 12 måneder koster 9,00 kroner.
- På kort sikt er den største risikoen i vår prognose en kollaps i oljeprisene. På mellomlang sikt er risikoen at forsinkede effekter av oljepriskollapsen har en mer alvorlig innvirkning i norsk økonomi enn vi forventer, skriver Lomholt.
Saken fortsetter under.
Danske Bank Markets' nye kroneprognose:
Venter høyere kroneetterspørsel
Valutaanalytikerne Magne Østnor og Camilla Viland i DNB Markets ser for seg en litt raskere styrkelse av kronen enn Danske Bank.
- Vi forventer at etterspørselen etter kroner vil ta seg opp. Kronen er fortsatt tungt undervurdert, tross svakere fundamentale faktorer, og vil bli støttet av gradvis høyere oljepriser, skriver de i en oppdatering fra meglerhuset mandag.
Men også Østnor og Viland peker på at utsikter til lavere renter her hjemme påvirker prognosene.
- Ringvirkningene fra den oljedrevne nedturen vil holde Norges Bank i kutt-modus og vi forventerytterligere to rentekutt, noe som vil tynge kronen og utsette noe av appressieringspresset, skriver DNB Markets-analytikerne.
DNB Markets' kroneprognose
Høyere oljepris vil gi sterkere krone
Meglerhuset Nordea Markets ser også for seg en gradvis sterkere krone fremover. I likhet med Lomholt i Danske Bank Markets tror imidlertid økonomene i meglerhuset at Norges Bank vil svare med rentekutt - også ned i negativt terreng - dersom kronen skulle bli for sterk.
- Skulle kronen begynne å styrkes blir Norges Bank presset inn i et hjørne, konstaterer økonomene Kjetil Olsen, Erik Bruce og Gaute M. Langeland i en oppdatering fra torsdag i forrige uke.
Samtidig ser de for seg at oljeprisen vil ta seg ytterligere opp og at vi derfor må regne med en viss styrkelse av kronen på litt lengre sikt.
Dette er Nordea Markets kroneprognoser:
Følg markedene med DN Investor
Les mer:
John Fredriksen selger luksusleiligheten på Geilo
For første gang i år øker antall aktive oljerigger i USA
Har du fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.