Kronen styrkes umiddelbart etter at Norges Bank har besluttet å holde renten uendret på 0,5 prosent, samtidig som rentebanen ble oppjustert.
- I Norge var det forventning om at Norges Bank ville holde renten i ro og signalisere en viss mulighet for rentekutt fremover. Samtidig ser vi at en del av de internasjonale bankene hadde siktet seg inn mot rentekutt idag. Det er vel årsaken til kronestyrkelsen, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.
**Like før rentebeslutningen ble kjent kostet en euro 9,23 kroner. I skrivende stund får du en euro for 9,11 kroner.
Det er den billigste euroen mot kroner siden desember ifjor.
**Dollaren gikk fra å koste 8,24 kroner før beslutningen ble kjent, til nå å koste 8,11 kroner.
Det er kronens sterkeste nivå mot dollaren siden mai.
**Et pund koster nå 10,58 kroner, mens det kostet 10,76 kroner før beslutningen ble kjent.
**100 svenske kroner koster nå 95 norske kroner. Tidligere torsdag kostet 100 svenske kroner 96 norske kroner.
- Gjør kronen mer attraktiv
På forhånd ventet 11 av 13 økonomer at styringsrenten ble holdt uendret, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført. Også fire av fem økonomer i DNs rentepanel (DN+) ventet en uendret rente.
Les mer om Norges Banks rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at Norges Bank holder døren åpen for ytterligere rentekutt.
Samtidig indikerer sentralbanken at det vil ta tid før det kommer et eventuelt rentekutt, påpeker han. Derfor styrkes kronen.
- Det er et bilde hvor valutaaktørene ser at risikoen for å bli møtt med rentekutt raskt, ikke er stor. Det gjør kronen mer attraktiv, understreker Aamdal.
Saken fortsetter under.
Smertegrense på ni kroner
Onsdag skrev DN om aluminiumsbedriften Benteler Aluminium på Raufoss, som produserer støtfangersystemer til store bilfabrikanter i Europa. Med inntekter i euro og kostnader i kroner, slår valutasvingninger rett inn i bedriftens resultat.
Administrerende direktør Svein Terje Strandlie i Benteler Aluminium sa derfor til DN at han håpet sentralbanken ikke ville røpe for mye av sine renteplaner fremover, i frykt for en kronestyrkelse.
- For oss vil en kronekurs som holder seg over ni for én euro være en mulighet til å ekspandere. Men hvis den styrkes til under ni igjen så vil den ganske umiddelbart ha påvirkning på lønnsomheten og evnen til å investere, sa han.
- Les saken her: Smertegrense på ni kroner
Derfor holdt han renten uendret:
Følg valutakursene med DN Investor
Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.