Onsdagens tall for prisveksten tok både markedet, analytikerne og Norges Bank fullstendig på sengen. Umiddelbart etter at tallene ble publisert klokken 10.00 styrket kronen seg markert mot alle de store valutaene:

  • Mot euroen er kronen styrket med rundt 7-8 øre og en euro koster i skrivende stund 9,26 kroner.
  • Den amerikanske dollaren er blitt rundt syv øre rimeligere målt i norske kroner og handles nå til rundt 8,31 kroner.
  • Pundet er blitt over ti øre billigere og handles til 10,83 kroner
  • 100 svenske kroner koster i skrivende stund 97,55 norske kroner. Dette er det sterkeste nivået for kronen mot svenske kroner så langt i år.
  • Kronen har så langt onsdag også gått sterkere mot blant annet sveitserfrank, japanske yen, danskekronen, kanadiske dollar, australske dollar og russiske rubler.

Langt over forventning

Den såkalte kjerneinflasjonen, som er et mål på den underliggende prisveksten på konsumvarer, kom inn skyhøyt over forventningene.

Kjerneinflasjonen var på 3,7 prosent på årsbasis i juli. Konsensus blant analytikerne var 3,1 prosent, mens Norges Bank ventet 2,9 prosent. Samlet var konsumprisene opp 4,4 prosent på årsbasis i juli.

Det var særlig oppgang i prisene på flybilletter og matvarer, samt mindre priskutt på klær og skotøy enn normalt som bidro til den store overraskelsen.

Høyeste noengang

- Dette er den høyeste årsveksten noengang, langt over hva vi og andre ventet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Aamdal lurer nå på hvor mye av prisveksten som er forårsaket av tilfeldige sesongeffekter.

- Flyreiseprisene gikk opp, noe de ofte gjør om sommeren. Matvareprisene har også en tendens til å øke om sommeren. Det kan hende vi ser at prisveksten reverseres neste måned, sier han.

Selv om Aamdal tror det ligger an til at veksten fortsetter, vil han foreløpig ikke si om han fortsatt tror Norges Bank vil senke renten i september.

- Men kronen styrket seg umiddelbart etter at kpi-tallene. Det er et uttrykk for at markedet har mindre tro på rentekutt, sier Aamdal.

- Sjokkerende

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ble også overrasket over inflasjonstallene:

- De var sjokkerende høye, sier Olsen.

Olsen er helt klar på at det ikke blir noe rentekutt i september:

- Løpende inflasjon trekker entydig i retning av at her blir det ikke noe rentekutt i september, nei, sier Olsen.

- Det gjør det enda vanskeligere å sette ned renten med de arbeidsledighetstallene vi har fått, med prisveksten og med veksten i boligprisene, sier han.

- Liker ikke det vi ser

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank trodde i utgangspunktet ikke rentekutt i september, og han har ikke endret mening etter onsdagens inflasjonstall.

- Men er det fremdeles mulig å kutte renten når inflasjonen er så høy?

- Ja, så lenge økonomien ellers trenger det. Men det siste tror ikke vi, og vi liker heller ikke det vi ser verken på gjeld eller boligpriser. Det burde ikke Norges Bank heller ikke, svarer Andreassen.

Les mer om inflasjonstallene:

- Sjokkerende  

- Vi bommet så skrekkelig at vi sliter litt med å finne ut av dette

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tror Norges Bank dropper det neste rentekuttet

Han er verdens suverent best betalte forfatter

SR Bank tar tap på 305 millioner kroner i andre kvartal  

Se DNtv:

Denne uttalelsen fra Trump har vakt stor oppsikt: - Oppfordrer han til våpenbruk mot Clinton?
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump foreslo tirsdag at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Flere tolker kommentaren som en oppfordring om våpenbruk mot den politiske rivalen.
00:19
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.