Etter tre år med svekkelse vil kronen gradvis gå sterkere utover i 2016, mener tre norske meglerhus.
Oljeprisfallet og en rekordlav styringsrente har ført til at appetitten på norske kroner har falt til et bunnivå.
Den importveide kronekursen, som er kronen målt mot en handelsvektet kurv av valutaene i de 44 regionene og landene som vi importerer mest fra, falt i desember til det svakeste nivået som er målt siden Norges Bank startet målingene i 1989.
Ser økte kronekjøp
- Vi mener at til tross for oljeprisfallet og ringvirkningene av oljebremsen på norsk økonomi, så er kronen svakere enn hva selv svakere utsikter for norsk økonomi skulle tilsi, konstaterer valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
- Til tross for at veksten vil avta, ledigheten vil stige og Norges Bank fortsatt vil være i kuttmodus, tror vi risikopremien på norske kroner vil avta, legger han til.
Når året er omme vil euroen være rundt 70 øre rimeligere enn i dag, ifølge DNB Markets' prognoser.
- Vi venter at oljeprisen vil ta seg gradvis opp igjen, noe som vil bidra til at risikoen for et enda kraftigere omslag i norsk økonomi vil avta. Prisen på norske finansielle aktiva har falt mye i verdi, og selv om restruktureringen i oljerelatert industri og offshorevirksomhet på langt nær er ferdig, vil det etter hvert være interessant for utlendinger å kjøpe norske aktiva.
- Ekspansiv finanspolitikk betyr dessuten at Norges Bank vil måtte kjøpe et betydelig kronebeløp neste år, og vi tror også at norske kommersielle bedrifter til neste år vil øke sine kjøp av kroner, mener Østnor.
DNB Markets' kroneprognose
Kilde: DNB Markets
- Svært gradvis
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror kronen kan gå svakere i begynnelsen av året. Hun peker på at ringvirkningene fra lavere investeringer og lavere aktivitet i petroleumssektoren ennå har til gode å fullt ut vise seg i resten av økonomien.
- Som en konsekvens av dette vil trolig Norges Bank fortsette å rette oppmerksomheten mot å begrense nedsiderisikoen for veksten ved å sikte mot en svakere krone, mener Blomgren.
Hun tror Norges Bank vil kutte renten til 0,5 prosent på møtet i mars.
- Selv om et rentekutt nesten er priset inn av markedet, risikerer det å sende kronen litt svakere.
Samtidig forventer Blomgren at oljeprisene vil fortsette å være svake på kort sikt, med ytterligere økning i globale oljelagre i første halvår 2016. På litt lengre sikt tror hun kronen vil styrkes, blant annet på grunn av en stabilisering av oljeprisene i andre halvdel av året.
- Styrkelsen vil bli svært gradvis ettersom en rask styrkelse av kronen vil utløse nye handlinger fra Norges Bank, understreker Blomgren.
SEBs kroneprognose
Kilde: SEB
- Gått for langt
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener kronen rett og slett har fått for hard medfart den siste tiden.
- Kronen har fått særdeles mye juling den siste perioden, ikke minst den siste måneden på grunn av oljeprisnedgangen og Norges Banks rentekutt. Vi mener dog at kronesvekkelsen har gått for langt, mener Syed.
Ifølge meglerhusets egen modell er kronen rundt ti til 15 prosent for svak på dagens nivåer. Modellen er basert på oljepris og renteforskjell til utlandet.
- Vi tror at oljeprisen er nær bunnen nå og at den skal stige videre. Dette tilsier også en kronestyrkning, mener Syed.
Sparebank 1 Markets' kroneprognose
Kilde: Sparebank 1 Markets
Les også på DN.no:
- Ikke la det ose olje av cv-en din
Dette venter økonomene i 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.