Kronen har gått markert sterkere mot en rekke valutaer de siste dagene. Det kraftige kronerallyet har kommet overraskende på mange analytikere og flere advarer nå mot å tro at kronen vil holde seg på dagens nivåer fremover.
- Selv om vi er enige i at kronen på et tidspunkt kan holde seg på dagens nivå over en lengre periode, tror vi det nåværende rallyet er for tidlig og for kraftig, skriver valutastrateg Magne Østnor i en oppdatering torsdag.
Han tror rallyet skyldes at tegnene på oljebremsen har latt vente seg og at markedsaktørene er blitt utålmodige. Dermed sender de kronen sterkere lenge før det er grunnlag for det.
- Nøkkeltallene vil bli svakere, og Norges Bank vil kutte rentene, noe som åpner for en midlertidig svakere krone, skriver Østnor i oppdateringen.
Han deler dermed syn med sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.
- Vi tror ikke at kronestyrkelsen vi har sett den siste uken er holdbar, sa Blomgren til DN tidligere på dagen torsdag.
Mot slutten av sommeren vil man måtte betale rundt 8,65 kroner for en euro, følge Blomgren. Det innebærer en betydelig svekkelse sammenlignet med dagens nivå. Torsdag ble euroen i en periode handlet til 8,31 kroner.
Les mer: - Bevegelsene har skjedd veldig fort
Mai eller juni
Etter at Norges Bank overraskende lot være å kutte renten på møtet i mars, har sentralbanken gjort det klart at det er hundre prosents sannsynlighet for at renten enten blir kuttet i mai eller juni. Forutsetningen er at utviklingen ute og her hjemme blir som ventet.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror fremdeles at sentralbanken vil vente til juni med å kutte.
- Likevel er det argumenter som taler for et kutt i mai og sannsynligheten har økt de siste ukene, skriver Østnor i en oppdatering fra meglerhuset torsdag.
Ingen reell forskjell
Blant annet kan den kraftige styrkingen av kronen den siste uken påvirke sentralbankens valg. Euroen handles torsdag ettermiddag til 8,36 kroner. Går vi bare én uke tilbake kostet euroen 8,63 kroner.
Selv om et rentekutt vil påvirke de kortsiktige markedsrentene, vil bankenes utlånsrenter trolig bli lite påvirket av om rentekuttet kommer i mai eller juni, bemerker valutastrategen.
- Med tanke på effektene på realøkonomien er det ingen reell forskjell på mai eller juni, skriver Østnor.
- Så hvorfor vente? spør han.
Fem argumenter
Ifølge Østnor er det fem argumenter sentralbanken kan bruke dersom den kutter renten allerede i mai:
- Lønnsoppgjøret: Indikerer lavere lønnsvekst enn Norges Bank forventet i forbindelse med rentemøtet i mars og bidrar til lavere inflasjonspress fremover
- Boligprisene: Veksten i boligprisene ser ut til å dabbe av og gir sentralbanken rom til å kutte
- Arbeidsledigheten: Viser tendenser til å øke
- Pengemarkedsrentene: Forskjellen mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente har økt, noe som isolert sett gir rom for rentenedgang
- Kronekursen: Selv om den langt i andre kvartal har vært svakere enn ventet er dagens nivåer sterkere enn ventet.
Les også:
Sjefstrateg om valutamarkedet: - Bevegelsene har skjedd veldig fort
Dette er Røkkes beste investering
Tror på oljepris på 100 dollar - om en stund (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.