Natt til mandag har oljeprisen falt til nye bunnivåer. På det laveste kostet et fat med nordsjøoljen Brent 27,80 dollar.
Oljeprisfallet skyldes at sanksjonene mot Iran ble hevet i helgen. Dermed ventes det at Iran vil trappe opp både produksjonen og eksporten av olje fremover.
Kronen svekkes av oljeprisfallet. I løpet av helgen har både euroen og dollaren blitt over ti øre dyrere.
- Selvfølgelig fikk kronen juling, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i mandagens morgenrapport fra DNB Markets.
Mandag morgen må du ut med 9,66 kroner for en euro, mens du fredag fikk en euro for 9,52 kroner.
En dollar koster i skrivende stund 8,86 kroner, fredag kostet dollaren 8,76 kroner.
Se oversikt over alle valutakursene her.
Lang tid før vi ser normale nivåer
I forrige uke oppdaterte både DNB Markets og Nordea Markets sine prognoser for kronen.
Begge meglerhusene venter at det vil ta lang tid før kronen når normale nivåer.
Ifølge DNB Markets vil norske nøkkeltall i tiden fremover vise at oljesmellen brer seg.
- Vi venter dermed ytterligere to rentekutt fra Norges Bank dette året, ett i mars og ett i september. Det vil fortsatt dempe interessen for norske kroner, heter det i meglerhusets rapport.
Hytte i Norge?
Det svenske meglerhuset SEB peker på at Norges Banks svake utsikter til norsk økonomi, samt flere rentekutt, har bidratt til å svekke kronen kraftig. Meglerhuset viser til at at euroen har kostet rundt 9,70 norske kroner den siste tiden.
- Selv om det er svært høye nivåer sett i historisk perspektiv, er det vanskelig å se for seg at kronen skal styrkes dersom oljeprisen fortsetter å falle, skriver SEB i en oppdatering.
Like før jul var norske kroner på sitt svakeste nivå på over 20 år mot den svenske kronen. SEB viser til at vekselkursen mellom den norske og den svenske kronen nå har etablert seg under paritet.
- Det er potensial for at den svenske kronen kan styrkes ytterligere, så lenge ikke oljeprisen snur opp mer permanent. Kanskje er det tid for å bestille hytte på fjellet i Norge?, skriver det svenske meglerhuset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.