Bunnen er nådd for norsk økonomi, mener DNB Markets, som onsdag la frem halvårsrapport med utsiktene for Norge og verden. Fremover venter meglerhuset at kronen skal styrke seg.

- Kronen har vært svakere enn hva utsiktene for norsk økonomi skulle tilsi, og vi har lenge hatt et syn om sterkere krone, sier meglerhusets valutaanalytiker Magne Østnor til DN.

- Nå faller brikkene på plass for kronen, mener han.

Se de ferske valutaprognosene nederst i saken.

Mindre oljeprisavhengig

Tidligere har først og fremst en ventet oljeprisoppgang ligget bak troen på kronestyrkelse, påpeker Østnor. Den siste tiden har ikke denne sammenhengen vært like tydelig.

Mandag steg oljeprisen for tredje dag på rad, mens kronen nesten ikke reagerte i det hele tatt.

- Sammenhengen mellom oljen og kronen er ikke så entydig som den var tidligere. Nå begynner en del andre faktorer å peke i favør av en sterkere krone, sier Østnor og fortsetter:

- Andre ting er i ferd med å snu og nedsiderisikoen for norsk økonomi avtar. Da tror vi kronen fremstår som mer attraktiv. Vi ser ikke minst at likviditeten er tilbake på plass, selv om den er svakere enn for fire år siden.

Billigere pund

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.
Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Meglerhuset ser spesielt et billigere pund. I skrivende stund koster ett pund 10,69 norske kroner. DNB Markets tror kursen er 9,67 om ett år.

Pundet har styrket seg mot både euro, dollar og kronen etter at britene i slutten av juni stemte for EU-utmelding.

- Det er lett å tro at alt nå er bakt inn i kursen, men så enkelt er det ikke denne gangen. Sentralbanken vil være på ballen hele tiden og vi venter et rentekutt til. Usikkerheten vil vedvare og de det vil komme kortsiktige effekter, sier Østnor.

Bank of England (BoE) har allerede iverksatt tiltak for å motvirke negative konsekvenser av brexit. I starten av måneden ble renten kuttet for første gang på syv år, og det ble lansert en omfattende tiltakspakke.

- Økt spepsis

Samtidig tror DNB Markets at perioden med kraftig dollarstyrking tilhører fortiden.

- Supersyklene i valutamarkedet de siste årene har bremset, og for noen valutaer snudd. Veksten har skuffet i flere av de store industrilandene, og forventningene til pengepolitikken har blitt revurdert, skriver Østnor i rapporten.

- Økt skepsis til den pengepolitikken som føres, har dessuten gitt store og tidvis uventede utslag. I USA venter vi nå at renteoppgangen blir svært forsiktig, og at perioden med kraftig dollarstyrking derfor er bak oss, skriver han.

Avlyser rentekutt

DNB Markets tror i dag at rentebunnen i Norge er nådd.

Norges Bank vil offentliggjøre sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.

I forrige uke styrket kronen seg etter at nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viste at prisene i Norge stiger langt mer enn både Norges bank og markedsaktørene regnet med. Kronestyrkelsen var et uttrykk for at markedet i mindre grad venter et rentekutt, mente økonomene.

Danske Bank skriver i en morgenrapport at meglerhuset tror at Norges Bank vil få ned Nibor-renten, med eller uten et rentekutt, ifølge TDN Finans. Pengemarkedsrenten, også kalt nibor, er renten på lån mellom bankene. På én og tre måneders sikt ser Danske Bank for seg at én euro vil koste 9,30 kroner, fallende til 9,10 kroner på seks måneders sikt og 8,90 kroner på ett års sikt, ifølge TDN Finans.

Nordea Markets peker i sin morgenrapport på at kronen igjen ble svekket mot euro tirsdag, til tross for en oljepris på rundt 49 dollar per fat.

- At kortrentene i Norge, og dermed rentedifferansen, har kommet litt ned igjen etter den kraftige oppgangen etter inflasjonstallet, kan ha bidratt til at kronen har korrigert litt svakere igjen, skriver meglerhusets sjeføkonom Erik Bruce.

DNB Markets` valutaprognoser

KILDE: DNB Markets

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.