Mandag steg oljeprisen for tredje dag på rad, til nye toppnivåer for den seneste måneden. En høyere oljepris fører normalt til en sterkere krone, påpeker sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport. Ifølge han har gjennomslaget imidlertid har blitt mindre i det siste.
- Og i går reagerte kronen knapt nok i det hele tatt, skriver sjeføkonomen om mandagens bevegelser.
At kronen reagerer mindre på oljeprisoppgang, trekkes også frem av sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
- NOK trakk faktisk litt svakere i går, til tross for ytterligere oljeprisoppgang. Det kan indikere at mye er tatt ut og at NOK vil møte mer motstand på de nivåene vi er nå, skriver han i meglerhusets morgenrapport tirsdag.
- Ligger posisjonert
Én euro noteres tirsdag morgen til rundt 9,20 kroner. Dette er omlag ett øre høyere enn kursen mandag morgen.
Samtidig ligger prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) på omlag 48 dollar fatet, opp fra rundt 46 dollar fatet før helgen.
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov Handelsbanken Capital Markets tror mange hadde sett for seg en oppgang i kronen når oljeprisen har steget «såpass betydelig».
- En mulig forklaring er at mange aktører nå ligger posisjonert for en sterkere krone fra sist uke, og dermed blir også de mer kortsiktige bevegelsene mer uforutsigbare, skriver han i meglerhusets morgenrapport.
Følg markedene med DN Investor
Frys-spekulasjoner
Mandagens oljeprisoppgang kom som følge av spekulasjoner om at langvarig svekkelse i oljeprisene vil kunne tvinge store produsentland til å ta opp igjen planer om et felles produksjonstak, skriver The Wall Street Journal, ifølge TDN Finans.
I forrige uke ble det kjent at oljekartellet Opec vil holde uformelle møter under internasjonalt energiforum i Alger 26. til 28. september.
- Oljeprisen beveget seg videre opp mot gamle høyder i går, delvis initiert av forrige ukes varsel om at OPEC ville holde et «halvformelt» møte i september, og den neppe tilfeldige lekkasjen til media om at Saudi Arabia var positive til koordinerte tiltak for å bedre balansen i oljemarkedet, konstaterer Dørum i DNB Markets i sin morgenrapport.
Tror på oljeprisoppgang
Mandag kom det også meldinger om at Russland er åpen for å diskutere en produksjonsfrys med Opec-land hvis det er nødvendig, ifølge TDN Finans, som viste til Bloomberg News. Senere skrev nyhetstjenesten av Russland ikke venter at det blir samtaler om produksjonsfrys på Opec-møtet i september.
- Russland hang seg på med vage antydninger om samarbeid i går, skriver Dørum og viser til at spekulantene nappet:
- Ferske tall fra US Commodity Futures Trading Commisson viste en markant økning i netto lange posisjoner i olje, skriver han.
DNB Markets tror «stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel» vil drive oljeprisen videre opp til 55 dollar fatet i gjennomsnitt for fjerde kvartal i år og 70 dollar fatet ett år senere.
Er markert styrket
Oljeprisen begynte å falle fra nivåer over 100 dollar fatet på sensommeren 2014. Bunnen ble nådd i januar i år, på rundt 27 dollar fatet. Etter at oljeprisen i en periode lå over 50 dollar fatet, falt den igjen ned mot 40 dollar fatet i starten av august.
Selv om kronen reagerte lite på mandagens oljeprisoppgang, er den i løpet av de siste to ukene blitt markert styrket mot både dollar, euro, pund og svenske kroner.
I forrige uke styrket kronen seg etter at nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viste at prisene i Norge stiger langt mer enn både Norges bank og markedsaktørene regnet med. Kronestyrkelsen var et uttrykk for at markedet i mindre grad venter et rentekutt fra Norges Bank i september, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Kronen er nå 1,75 prosent sterkere enn Norges Bank har sett for seg, ifølge TDN Finans. Nordea Markets viser til at det nå prises inn en relativt beskjeden sannsynlighet for rentekutt på sentralbankens september-møte, skriver nyhetstjenesten.
Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.