Britiske pund vaker rundt ti kroner tirsdag og har dermed svekket seg nesten 20 prosent siden brexit-avstemningen 23. juni (se graf).

Svekkelsen har tiltatt i styrke etter at statsminister Theresa May forrige helg varslet at Storbritannia vil utløse artikkel 50, begynnelsen på brexit, innen utgangen av mars. Det har også sendt pundet til laveste nivå mot dollar siden 1985.

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen, Nordea Markets.
Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen, Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Massiv usikkerhet

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets mener svekkelsen fremstår overdrevet. Samtidig er det umulig å si sikkert hvor svakt pundet kan bli, påpeker han.

- Det er massive mengder usikkerhet. Vi synes det er litt rart at markedet plutselig har funnet dette ut de siste par ukene, takket være noen politikere som sier at nå skjer det. For det skjedde faktisk i sommer, sier han til Dagens Næringsliv.

Analytikeren tilskriver den seneste tidens svekkelse mot dollar dels uttalelsene fra britiske myndigheter, dels europeiske myndigheter og dels "flash-crashet" som sendte pundet under 9,50 kroner fredag.

Pundet mot kronen de siste seks måneder. Faksimilie: DN Investor
Pundet mot kronen de siste seks måneder. Faksimilie: DN Investor

Ukjent farvann

Fundamentalt har imidlertid lite endret seg, og Nordeas langsiktige prognoser er uendret, påpeker analytikeren.

- Det man vet er at usikkerheten er stor. Men vi tror på at når vi kommer ut på den andre siden, vil Storbritannia klare seg greit uten EU. Men, det er på grensen til det ideologiske. Det er ikke en kjent situasjon, sier Eek-Nilsen.

Han støttes av seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets, som påpeker at det fortsatt er litt tidlig å trekke konklusjoner.

Knut A. Magnussen, DNB Markets.
Knut A. Magnussen, DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Positive nøkkeltall tyder på at det fortsatt går greit i britisk økonomi. Vi hadde fryktet en svakere utvikling etter brexit, men det kan også være midlertidig og at man får drahjelp av et svakere pund, sier Magnussen til Dagens Næringsliv.

Les også: Brexit kan koste britene 66 milliarder pund årlig

Ser bedre ut

At pundet svekker seg mot kronen, er heller en historie om at kronen styrker seg mot pundet, mener Eek-Nilsen.

Bakteppet er en sterkere oljepris, en litt mer positiv Norges Bank, og at norske nøkkeltall og norsk økonomi har gått bedre enn ventet, ifølge analytikeren.

- Vi har vært litt forundret over at ikke styrkelsen kom før. Ting ser ganske enkelt litt bedre ut. Man hører til og med fra Stavanger at man ser økt etterspørsel etter bolig. Da tenker man at kronen i seg selv kan bli mye sterkere, sier Eek-Nilsen.

- Så har man oljeprisfenomenet, som er veldig interessant. Selv om man kan betvile at Opec vil kutte i produksjonen, er det ganske vesentlig at de ikke ønsker å oversvømme markedet med olje lenger. Om ikke annet, er det er skift i retorikken. Både det og Norges Bank fjerner noe av nedsiden i kronen, sier Nordea-analytikeren.

Les også: Oljeprisen nær høyeste nivå på over ett år

Ser bunnen

Nordea Markets venter imidlertid at pundet på sikt skal ta seg inn igjen.

Banken tror pundet vil koste rundt 10,40 kroner om 9 til 12 måneder, stigende til 10,60 kroner om to år.

- Jeg tror ikke mange ser for seg en svakere pund enn det man har. Jeg vil mene at dét er et kraftig syn. Vanligvis går en valutakurs litt opp og ned, det er sjelden det varer én vei, sier Eek-Nilsen.

Magnussen i Nordea Markets istemmer.

- Det er litt rart hvorfor den skulle svekke seg så mye mer. En mulighet kan være at markedet kan se for seg en hard brexit, og at britene kommer tøffere ut av det enn man tror, sier han.

DNB Markets tror pundet koster 10,20 kroner i januar, fallende til 10,00 kroner i april.

Les også: Brexit kan koste britene 66 milliarder pund årlig

Handelsbanken venter nytt rentekutt

Skal ha tilrettlagt for hvitvasking av over 20 mrd.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: