Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB oppdaterte i dag sine prognosetall for den norske kronen etter at en overraskende prisstigning i juli ga et realt kronebyks.

- Mer spekulasjon

Mens SEB-økonomene tidligere anslo at kronen ville ligge på 8,30 mot euro på kort sikt, venter de kronen nå til 8,20 kroner mot euro. I tillegg ser de en kronekurs på 8,15 kroner per euro i årets siste kvartal, som styrker seg til 8,00 kroner i andre kvartal 2015 (Se tabell nederst i saken).

- Vi tror det vil bli mer spekulasjon i markedet. Aktørene som normalt sett spekulerer baserer seg i stor grad på forventningene i pengepolitikken. Når det nå ikke lenger er sannsynlig med lavere rente vil det sannsynligvis trigge spekulative investorer til igjen å bli aktive i den norske kronen, sier Blomgren til Dagens Næringsliv.

Kan gi billigere ferie

En effekt av en styrket kronekurs er at du kan få sommeferien billigere, om denne fortsatt står for døren.

- Det vi ser nå er at kronen vil fortsette å styrke seg på kort sikt, fremfor alt mot euroen, men også mot den svenske kronen. Det kan bety billigere ferier, og har man ventet med å ta seg en ferietur er det riktig tidspunkt for å reise nå, sier Blomgren.

Overrasket

Etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) slapp inflasjonstallene for juli, har den norske kronen styrket seg mot euroen. Bare minutter etter at tallene var publisert økte syv øre mot euro.

Kjerneinflasjonen, som er endring i konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, steg med 2,6 prosent på årsbasis i juli. Dette er langt over den forventede økningen på 2,0 prosent som norske meglerhus så for seg, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Kan revurdere

Den høye inflasjonen kan føre til høyere renter, noe som i sin tur kan føre til at kronen styrker seg. Dermed kan flere meglerhus komme til å revurdere sine anslag for kronebanen.

DNB Markets er ventet å komme med nye anslag for rentebanen i neste uke.

Valuta-analytiker Magne Østnor i DNB antyder at varekjøp fra utlandet også vil kunne bli billigere, gitt at kronestyrkelsen fortsetter.

- Det er litt tidlig å konkludere med, det avhenger veldig av bevegelsen i perioden fremover, sier Østnor.
 

Les også:
Britiske ledere unngår å ansette kvinner
Statoil fikk påspandert luksushotell
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.