Euroen har svekket seg betydelig mot dollaren i løpet av de siste ukene og måndene. Svakere valuta gjør europeiske varer billigere i resten av verden.
- Dersom dollaren holder seg slik, vil store industriselskaper som Siemens dra nytte av litt medvind, fordi den svake euroen uten tvil gir en salgsboost for våre produkter, sier toppsjef Joe Kaeser i Siemens til Bloomberg News.
På kort sikt kan imidlertid utslagene bli moderate, siden mange selskaper typisk sikrer seg mot store svingninger i valutakursen, medgir Siemens-sjefen.
Siemens er likevel blant selskapene som stiger markert på Frankfurt-børsen mandag. Industrikonglomeratet bidrar dermed til å sende Dax-indeksen over 12.000 poeng for første gang noensinne mandag.
Siemens-aksjen er opp rundt 12 prosent så langt i år. Det norske oljefondet eide aksjer for 14 milliarder kroner i Siemens ved inngangen til året, noe som tilsvarer 1,87 prosent av aksjene i selskapet.
Pumper inn penger
I forrige uke startet Den europeiske sentralbanken ECB månedlige kjøp av 60 milliarder euro i statsgjeld. Etter planen skal kjøpene fortsette frem til september 2016.
Oppkjøpsprogrammet har som mål å få opp farten i europeisk økonomi.
Kjøpene, som omtales som kvantitative lettelser eller QE, har presset rentene på en rekke av euro-nasjonenes statsgjeld ytterligere ned den siste uken. Dét får mange investorer til å jakte alternative investeringer som eksempelvis aksjer.
Kjøpene har så langt også bidratt til å svekke euroen ytterligere mot dollaren.
Samtidig er det utsikter til renteoppgang i USA. Den amerikanske sentralbanken, som har møte senere denne uken, har indikert at det kan komme en renteøkning i løpet av året.
- Pengepolitikken går i ulik retning. Den går i mer og mer ekspansiv retning i Europa og mot innstramning i USA, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilehlmsen i Nordkinn Asset Management til DN.
Kraftig svekkelse
I løpet av den siste uken er euroen blitt svekket nær tre prosent mot dollaren.
Så langt i år er svekkelsen på over 13 prosent. En euro koster i skrivende stund 1,0524 dollar, mens den tidligere på dagen mandag ble handlet så lavt som 1,0452 dollar.
Wilhelmsen tror på en utvikling der dollaren over tid styrkes ytterligere slik at en euro på et tidspunkt kommer til å koste akkurat en dollar, en situasjon som omtales som paritet.
- Det er bare fem prosent igjen. Det kan umulig være et sjokkerende anslag. Jeg tror det er sannsynlig at vi kommer til paritet, sier Wilhelmsen.
Han trekker frem nettopp poenget med at pengepolitikken i eurosonen og USA akkurat nå beveger seg i stikk motsatt retning.
En magnet i valutamarkedet
Samtidig mener han det er en viss psykologisk effekt som spiller inn.
- Det blir som en magnet mot 1-tallet. Paritet er en begivenhet i seg selv og det gjør at det kan bli selvoppfyllende, sier Wilhelmsen.
I markedet er det dessuten en viss bekymring for at den sterke dollaren kan få Fed til å utsette renteoppgangen. Noe som isolert sett svekker argumentasjonen for ytterligere styrkelse av dollaren.
- Jeg tror ikke det går raskt. Det har gått veldig mye allerede, men jeg tror dette vil justere seg og at det fremdeles er rom for videre dollarstyrkelse mot euro, sier Wilhelmsen.
Les også:
Dax-indeksen over 12.000 poeng
- Livet ville vært kjedelig uten sladder
Må hanke inn lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.