Kronen har styrket seg et par-tre prosent siden årsskiftet.

Men har du tenkt deg til Sverige, eurolandene, Storbritannia eller USA det neste året, er det dårlig kronenytt i vente, ifølge Nils Kristian Knudsen, som er valutastrateg i Handelsbanken.

- Vi tror at den kronestyrkelsen vi har sett så langt i år vil reverseres noe. Så det blir ikke billigere å reise til disse landene med det første, sier Knudsen.

- Vi ser ikke sterkere krone før 2017, og våre prognoser viser at det er mot dollaren kronen vil svekke seg mest. Bakgrunnen for dét er i hovedsak divergensen i pengepolitikken: Den amerikanske sentralbanken guider på rentehevinger i tiden fremover, mens andre sentralbanker varsler lave eller lavere renter, forklarer han.

 

Her er Handelsbankens valutaprognoser frem til 2018:

 

Ifølge Handelsbankens prognoser vil euroen stabilisere seg på rundt 9,50 kroner frem til 2017, pundet vil bli noe dyrere for nordmenn, mens dollaren vil bli markant dyrere. I dag ligger dollaren rundt 8,50. Mot slutten av året vil en dollar koste en tier.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen. Foto:
Valutastrateg Nils Kristian Knudsen. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

- Vi har hatt en svak kronekurs-prognose, og den har vi fremdeles. Dessverre har vi lite godt å melde til nordmenn som skal på ferie i disse landene. Kronen vil forbli svak, sier Nils Kristian Knudsen.

Han påpeker at det kan dukke opp overraskelser som kan slå begge retninger, men bakteppet er at man tror at norsk rente skal ned, og at markedet vil være avventende med å kjøpe norske kroner.

Reiser som planlagt likevel

Så spørs det da, om nordmenn bryr seg om kronekursen når de booker neste langhelg eller ferie.

- Tradisjonelt har vi ikke gjort det, sier Sverre McSeveny-Åril, som er direktør i Virke Reise Utland.

- I en fersk undersøkelse om befolkningens reisevaner oppgir bare 3 prosent at de i svært stor grad og 14 prosent at de i ganske stor grad lar valutakursen styre valg av feriedestinasjon, opplyser han.

Han tror imidlertid at weekendturer og rene shoppingferier kan være mer sårbare for valutasvingningene enn andre typer ferier, men Virke har likevel normalt sett at de fleste velger å reise som planlagt om økonomien tillater det.

- Da nedjusterer man heller noe på hotellstandard eller feriebudsjettet på destinasjonen man ønsker å oppleve, sier han.

- For norske reisende vil det nok fortsatt være slik at prisene på feriedestinasjonen i stor grad oppfattes som rimelige sammenlignet med norske priser, legger han til.

En undersøkelse Hotels.com gjorde nylig viser at svak krone gjør et solid innhogg i nordmenns feriebudsjett: Svak krone gjør hotellferien dyrere i nesten alle land (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Legger to offshorefartøy i bøye

Her er ukens aksjetips

DN Ekspress: - Kina sleper bena etter seg

Se DNTV: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: