Den sterkeste dollaroppgangen på årsbasis på seks år tar tirsdag morgen en pause, i påvente av nøkkeltall fra USA som onsdag ventes å vise at sysselsettingsveksten dempes.

- Amerikanske renter kan ikke stige nevneverdig i et miljø hvor rentene globalt ikke viser noen oppgang, så det vil foregå gevinstsikring i dollar, sier Naohiro Nomoto, valutahandler i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i New York, til Bloomberg News.

Han fremholder at dollar over tid vil bli styrket.

- Spesielt gjelder dette mot yen og euro, på grunn av vedvarende pengepolitiske lettelser i Japan og Europa, sier Nomoto.

DNB Markets betegner tirsdagens nøkkeltallskalender som «tynn». Fra eurosonen kommer produsentprisene i oktober, som ventes å vise en nedgang på 1,3 prosent fra året før, et noe mindre prisfall enn i september (-1,4 prosent år/år).

Fra USA kommer byggekostnadene i oktober, som er en viktig input til bruttoinvesteringene i nasjonalregnskapet.

Mandagens nøkkeltall fra eurosonen illustrerer ifølge banken godt hvorfor ECBs Mario Draghi ønsker å gjøre mer. Veksten uteblir, samtidig som inflasjonen og inflasjonsforventningene avtar.

DNB Markets gir uttrykk for håp om at ESBs varslede kjøp i markedet, gitt at de settes i gang, gjøre at husholdninger og bedrifter, via høyere aktivapriser og svakere euro, velger å bruke mer penger, noe som i neste runde virker positivt for kapasitetsutnyttelsen og dermed også inflasjonen.

Imidlertid vil effekten kunne bli svakere dersom husholdninger og bedrifter fortsetter å bygge ned gjelden. For det hjelper lite at ESB øker tilbudet av penger hvis etterspørselen ikke er der

«Men de positive signalene er der. Bankene er mer solide og i bedre stand til å lette på kredittvilkårene. Finanspolitikken skal bli mindre innstrammende. Bilsalget ser ut til å ha passert bunnen. Vår forventning er at BNP-veksten tar seg opp fremover, om enn noe moderat. I 2016 venter vi en oppgang i BNP-veksten til 1,5 prosent, via 1,1 prosent i 2015», heter det i DNB-rapporten.

Tilstanden i USA betegnes som vesentlig bedre. ISM-indeksen, som er motsatsen til PMIen i andre land, falt med tre tideler til 58,7 i november. Nivået er høyt og er konsistent med en annualisert vekst i BNP på om lag 4 prosent k/k.

DNB anslår at den underliggende veksttakten i amerikansk økonomi er rundt 3 prosent. ISM holdes spesielt oppe av ordre- og produksjonsindeksene, som begge er godt over 60.

Den norske kronen er tirsdag morgen svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 8,673, sammenliknet med nivået ved stengetid for Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt to og en halv øre, til 6,957.

Euro er i morgentimene marginalt svekket mot dollar til 1,2466 dollar, etter valutakrysset i New York mandag kveld sluttet på 1,2470.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag kveld på 1,821 prosent, mot 1,848 prosent fredag kveld.

DAGENS VIKTIGSTE NØKKELTALL/BEGIVENHETER:

=============================================================

- Spania (09:00), Ledighet, november

- Norge (10:00), Scheel-utvalget legger frem innstilling

- Norge (11:00), Resultat auksjon i statsobligasjoner

- ØMU (11:00), PPI, oktober

Les også:
Skiferoljemilliardær utfordrer Opec til duell  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.