Franske politikere og næringslivstopper retter kritikk mot dollarens overlegne posisjon som internasjonal valuta. Det skjer etter at amerikanske myndigheter har bøtelagt storbanken BNP Paribas 9 milliarder dollar for å omgå USAs økonomiske sanksjoner mot blant annet Syria, Sudan og Iran.

Den franske finansministeren Michel Sapin sier til Financial Times at saken mot BNP Paribas viser at det er nødvendig å bruke andre valutaer i internasjonal handel.

- Vi (europeere) selger til oss selv med dollar, for eksempel når vi selger fly. Er det nødvendig? Jeg tror ikke det. Jeg tror en rebalansering er mulig og nødvendig, ikke bare for euroen, men også for de store valutaene i utviklingsland, som står for mer og mer av den globale handelen, sier Sapin.

Han sier også at han vil ta opp spørsmålet om et alternativ til dollaren når finansministrene i EU samles i Brussel mandag, men vil ikke gå i detalj om hvilke tiltak han ser for seg.

Støtte fra store selskap

Sammen med fremtredende franske næringslivsfolk deltok Sapin på en stor økonomikonferanse i Aix-en-Provence denne helgen. Der sa Christophe de Margerie, administrerende direktør i Total, det største børsnoterte selskapet i Frankrike, at han ikke ser noen grunn til at oljekjøp skal foregå med dollar, selv om prisene vil fortsette å bli angitt i dollar.

En anonym administrerende direktør for et av de 40 største børsnoterte selskapene i Frankrike sa seg også enig med finansminister Sapin.

- Selskap som oss er i en klemme, fordi vi handler mye i dollar, men ikke alltid ønsker å måtte følge alle amerikanske regler og reguleringer, sa han.

Mer enn halvparten av transnasjonale lån blir gitt i dollar. I valutamarkedet, der det omsettes for 5 billioner dollar om dagen, er dollaren på én side av 87 prosent av alle handler.

Anspent

Den høye temperaturen på de vanligvis rolige møtene i Cercle des Economistes i Aix-en-Provence er nok et signal om at forholdet mellom USA og Frankrike begynner å bli anspent. Før forliket mellom BNP Paribas og amerikanske myndigheter ble inngått, forsøkte franske utsendinger å argumentere for at storbanken ikke hadde brutt noen europeiske regler. Da det ikke førte frem, startet en debatt i franske medier om hvorvidt landet var utsatt for juridisk overstyring.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabuis har tidligere uttrykt at en stor bot kan få "negative konsekvenser" for en stor handelsavtale (TTIP) som EU og USA forhandler om.

Les også:

Forfalsket regnskap i fire år

- Flere konkurrenter betyr ikke nødvendigvis lavere priser

Valutamarkedet: - Ser etter et tegn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.