Dollar har mistet kursgevinstene som ble oppnådd etter fredagens sterkere amerikanske sysselsettingstall enn ventet.
Hovedårsaken er bekymring for at amerikanske myndigheter vil komme med tiltak for å begrense en kursoppgang som understøttes av utsiktene til at sentralbanken Federal Reserve vil heve styringsrenten, skriver Bloomberg News.
Obama-utsagn
Dollar falt mandag, etter at en fransk tjenestemann fortalte reportere at USAs president Barack Obama hadde sagt på G7-møtet at en sterk dollar vil kunne være problematisk.
Dollarkursen holdt seg svakere også etter at Obama på en pressekonferanse benektet at han hadde gitt en slik kommentar.
-Dollar ser på kort sikt stadig mer innestengt ut, selv om valutaen fortsatt er en kjøpskandidat på lengre sikt. Det er vanskelig å tro at en fransk leder ville si en slik ting ut av tomme luften. Det virker som det er en grunn til at en slik melding kommer ut, og vi må være på vakt, sier Keisuke Hino, valutahandler i Mizuho Bank i New York, til nyhetstjenesten.
Svekket
DNB Markets fremholder i sin morgenrapport at dollar er svekket med nesten 2 prosent mot euro siden mandag morgen, til tross for at ryktene først ble tilbakevist av en talsmann for det hvite hus, og så av Obama selv.
Rapporten fremholder at det ikke er de aller viktigste tallene på dagsordenen tirsdag, og at forhandlingene mellom Hellas og landets kreditorer er det som følges tettest.
Selv etter dollarsvekkelsen mandag kveld og tirsdag morgen, er kronen lavere verdsatt mot både dollar og euro enn det DNB Markets ser for seg fremover.
«Høyere ledighet, lavere vekst og rentekutt er vanligvis negativt for en valuta, selv om det er forventet og dermed allerede innbakt i prisen. Når vi så likevel venter en sterkere krone fremover, er det fordi vi mener kronen på dagens nivåer er svakere enn hva fundamentale faktorer skulle tilsi», skriver bankens analytikere i morgenrapporten.
I det relative bildet er selv en lavere rente og svakere vekst fortsatt høyere og bedre enn hos mange av Norges handelspartnere. Og oljebremsen kommer ifølge DNB Markets ikke til å knekke norsk økonomi.
Må stabilisere
Tradisjonelt spiller de kommersielle aktørene en viktig stabiliserende rolle i valutamarkedet. Når kronekursen svekkes mye, vil det være attraktivt for eksportører å veksle/sikre inntekter. Det gjøres ved å kjøpe kroner og dermed motvirke svekkelsen. Det motsatt gjelder for importører når kronen styrker seg.
«Nå har imidlertid kronen vært svak over lengre tid, og med forventning om en sterkere krone fremover, har eksportørene allerede gjort mye av det de vil og kan gjøre. Med det har kronemarkedet mistet en viktig stabiliserende aktør», heter det i morgenrapporten.
Kronen er tirsdag morgen styrket med om lag to øre mot euro, til 8,8352, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt ti øre til 7,8033.
Euro er styrket videre til 1,1325 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1292 dollar i New York mandag kveld.
Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,698 prosent, mot 1,708 prosent fredag.
MORGENENS VALUTAKURSER
Les også:
Nordmenn blir rundlurt av feriehus-svindlere
Så mye dyrere er det å bygge bolig i Norge enn i Sverige
Våget ikke bestille kake til festen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.