Yen styrkes mot andre hovedvalutaer i asiatisk handel tirsdag, blant annet som følge av svake handelstall fra Kina.

Svake aksjemarkeder i Asia og svake utenrikshandelstall for Kina, fører til at investorer søker den tryggheten som følger med den japanske valutaen, skriver nyhetstjenesten Market News International (MNI).

Både import og eksport falt i Kina i september, noe som ifølge nyhetstjenesten er et varsel om vedvarende motvind for landets økonomi.

Amerikanske dollar handles i åttetiden tirsdag morgen norsk tid for 119,83 yen, mot 120,00 yen i New York mandag kveld. I samme tidsrom har australske dollar, som er sterkt eksponert mot kinesisk økonomi, falt til 87,70 yen fra 88,37 yen.

- Yen styrkes, samtidig som Nikkei-indeksen svekkes, spesielt fordi dollar oppfattes som topptung rundt 120 yen i morgenens handel. Frem til publiseringen av amerikanske nøkkeltall som detaljhandel og konsumprisindeks (senere i uken), vil dollar trolig holde seg retningsløs i det området kursen ligger nå, sier Yuzo Sakai, sjef for valutahandel i Tokyo Forex & Ueda Harlow, til MNI.

Dollarkursen reagerte ikke nevneverdig på «haukete» kommentarer fra medlemmer av den amerikanske sentralbankens markedskomite (FOMC).

Ifølge Sakai er dette et tegn på avventende holdning, i kjølvannet av dollarsalg som følge av skuffende amerikanske arbeidsmarkedstall tidligere i måneden.

Kinesisk overraskelse

Handelsbanken Capital Markets skriver at de kinesiske utenrikshandelstallene for september bød på et par overraskelser.

Selv om den gikk ned, viste eksporten seg litt bedre enn ventet, med fall på 3,7 prosent (i dollar) mot 6 prosent sist, og konsensus på 5,5 prosent.

«Her ser vi altså tegn på litt bedring i kinesisk økonomi foran mandagens publisering av BNP-tall for tredje kvartal. Tallene reflekterer liknende bedring for land som Sør-Korea og Taiwan,» skriver banken i sin morgenrapport.

Imidlertid falt Kinas import med hele 20,4 prosent, mot 13,8 prosent sist og konsensus på 16 prosent.

«Dette kan tyde på ytterligere forverring i innenlandsk etterspørsel i Kina. I samme gate tar vi med at veksten i biletterspørselen nærmest har stanset helt opp. For september ble det registrert en liten, positiv vekst, mens vi for juli og august så fall i forhold til samme måneder i fjor,» heter det i morgenrapporten fra Handelsbanken.

Svensk inflasjon

Tirsdag offentliggjøres inflasjonstallene for Sverige.

Svensk kjerneinflasjon målt ved 12-månedersveksten i KPIF, ble på 0,8 prosent i august. For september er konsensusforventningen en kjerneinflasjon på 0,9 prosent, mens Handelsbanken og Riksbanken venter 1,0 prosent.

«Resten av året venter Riksbanken en forholdsvis frisk oppgang i årstakten i inflasjonen til 1,5 prosent i desember. Dersom så ikke skulle skje, har som kjent Riksbanken annonsert at de er klare for å gjøre pengepolitikken enda mer ekspansiv,» skriver Handelsbanken Capital Markets.

Kronen er tirsdag morgen svekket med rundt halvannen øre mot euro, til 9,2044, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag to øre, til 8,0945.

Euro er styrket til 1,1371 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1358 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,577 prosent, mot 1,552 prosent fredag.
 

Les også: Blir dette BMWs neste bestselger?

Fra krise til katastrofe

Asia i dag: Handelsaktiviteten stuper i Kina

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Chili-Klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser:

Se Chili-Klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser
Etter en intens "Last man standing» var det klart at landets mest utholdende chili-spiser heter Daniel Heiskel.
03:57
Publisert: