Hellas fortsetter å være i fokus i rente- og valutamarkedet den kommende uken etter at forhandlinger i helgen ikke førte frem. Rentemøtene i Federal Reserve, Norges Bank, Riksbanken og Den sveitsiske nasjonalbanken ventes også å få oppmerksomhet.
Euroen svekket seg mot 15 av 16 store valutaer, og volatiliteten steg til det høyeste nivået siden 2011 etter forhandlingene ikke førte frem i helgen, skriver Bloomberg News.
- Den uklare fremgangen i Hellas' forhandlinger skader euroen og vil trolig støtte dollaren, sier senioranalytiker Toshiya Yamauchi i Ueda Harlow til nyhetstjenesten.
«Siste frist»
Torsdag denne uken er det møte mellom finansministerne i eurosonen, eurogruppen. DNB Markets skriver i sin morgenrapport at dette er «den neste (og kanskje siste) muligheten for å unngå statskonkurs».
SEB skriver i sin morgenrapport at risikoen for at Hellas vil misligholde gjelden sin har økt etter at samtalene ikke førte frem i helgen. De viser også til at torsdagens eurogruppemøte av mange sees på som siste frist.
Etter EU-president Jean Claude Junckers uttalelser søndag om at det med politisk vilje kan bli en løsning innen slutten av måneden, tror Danske Bank Markets at dette er den nye fristen.
Rentemøte
Den store begivenheten internasjonalt denne uken er rentemøtet i Federal Reserve som starter tirsdag og avsluttes med pressekonferanse onsdag. Barclays venter at markedene vil følge nøye med på tonen i uttalelsen fra Federal Reserves rentekomité (FOMC) og se etter hint for når første renteheving kommer.
Økonomene venter at Norges Bank vil kutte styringsrenten med 25 basispunkter til 1,0 prosent på torsdag, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn blant 15 økonomer.
Barclays tror rentekuttet i juni vil være det siste i rekken fra Norges Bank på grunn av hensynet til finansiell stabilitet.
Svekket krone
Regjeringen legger frem sin strategi for boligmarkedet mandag klokken 12:30, som også er ventet å få oppmerksomhet i det norske markedet.
På kort sikt venter Barclays-økonomene noe svakhet i kronen, men tror tapene vil være begrenset fordi markedet vil prise inn en lavere sannsynlighet for ytterligere lettelser.
Kronen er mandag morgen svekket med om lag en øre mot euro, til 8,7327, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med vel tre øre til 7,7950.
Euro er styrket til 1,1230 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1266 dollar i New York fredag kveld. I morgentimene mandag svekker euro seg igjen.
Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,793 prosent, mot 1,764 prosent torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.