Hongkong-dollar har falt til sitt laveste nivå siden kollapsen i Lehman Brothers i 2007.

Økonomene i Danske Bank fremholder at markedene i Asia igjen er tilbake på minussiden, i en situasjon hvor investorers risikoappetitt svekkes som følge av usikkerhet om Kinas og verdens økonomiske vekstutsikter, og som følge av det vedvarende fallet i oljeprisen.

Hongkong-dollar har falt til 7,82 mot amerikanske dollar. I 12-måneders fremtidshandel handles HKD over den øvre grense på 7,85 som garanteres av den pengepolitiske myndigheten i Hong Kong (HKMA) i dagens valutakurssystem, skriver Danske Bank i sin morgenrapport.

Salgsbølgen i Hongkong-dollar er i hovedsak drevet av negativ holdning til kinesiske eiendeler, som er en kilde til kapitalutstrømming, og trolig en viss spekulasjon om det gjeldende valutakurssystemet mot amerikanske dollar vil overleve, sier Danske Bank Markets.

Banken fremholder at Det internasjonale valutafond (IMF) tirsdag reduserte sine globale vekstanslag fra 3,6 prosent til 3,4 prosent for 2016 og fra 3,8 prosent til 3,6 prosent for 2017.

Samlet sett mener IMF at risikoen i global vekst er flyttet over til nedsiden, med en sterkere oppbremsing enn ventet i Kina, ytterligere kursoppgang i dollar, og strammere globale finansforhold, som hovedkildene til risikoen.

På onsdagens makrokalender står britiske arbeidsmarkedstall, som er viktige for sentralbankens pengepolitiske vurderinger.

Det er ventet at arbeidsledigheten vil holde seg stabil på 5,2 prosent. Den årlige lønnsveksten er ventet å avta fra 2,4 til 2,1 prosent. Utenom bonuser er det ventet at lønnsveksten faller fra 2,0 til 1,8 prosent, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Fra USA kommer det inflasjonstall for desember. Det er ifølge DNB Markets ventet at den årlige prisveksten tar seg opp, fra 0,5 til 0,8 prosent, mens kjerneprisveksten ventes å stige med en tidel, til 2,1 prosent år/år.

Onsdagens rentemøtet i Bank of Canada vil ifølge Danske Bank Markets også kunne tiltrekke seg oppmerksomhet. Etter det seneste fallet i oljeprisene, regner markedet nå med en 50 prosent sjanse for et rentekutt.

«Vi ser at det er en hårfin beslutning, men vi tror at BoC vil holde renten uendret, ettersom svekkelsen i kanadiske dollar bør sørge for mye av arbeidet med rebalansering», heter det i morgenrapporten.

Kronen er onsdag morgen svekket med om lag seks øre mot euro, til 9,6792, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag halvannen øre, til 8,8372.

Euro er styrket til 1,0953 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0907 dollar i New York sent tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,39 prosent, mot 1,35 foregående handelsdag.

Les også:   - Alt faller

Asia i dag:
IMF frykter avsporing for verdensøkonomien

PGS tar milliardnedskrivninger

Saudi-Arabia under press i maktkamp med Iran

 

Se DN Tv: - De gode tidene er over for Norge
- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.