Konkurransen om å ha den svakeste valutaen er farlig fordi den kan oppmuntre til vekst i handelsbarrierer.

Helgens G20-møte har tilsynelatende avblåst den internasjonale valutakrigen. Før møtet haglet beskyldningene mot Japan. Landets nye og mer aggressive pengepolitikk blir av mange tolket som et forsøkt på å svekke valutaen og dermed gi japanske produkter en urettferdig konkurransefordel i det internasjonale markedet. Men nå bedyrer verdens største og rikeste økonomier at de ikke vil bruke valutakursen for å oppnå konkurransemessige fordeler.

«Vi vil ikke styre våre valutakurser ut fra konkurransemessige formål,» skriver landene i en felles uttalelse.

Det er naivt å tro at de store lan-dene har lagt all krangling om valuta til side

Ifølge den britiske finansavisen Financial Times er dette relativt tøff språkbruk i G20-sammenheng. Det har heller ikke skjedd før at gruppen eksplisitt har referert til temaet faste valutakurser, som jo er en øm tå i forholdet mellom USA og Kina.

Det vil likevel være naivt å tro at landene nå har lagt all krangling om valuta til side. Store land som USA, Storbritannia og Japan har alle et behov for å få veksten i gang og alle driver i øyeblikket med det som populært sagt kalles pengetrykking. Selv om intensjonen ikke først og fremst er å svekke egen valuta, kan det utmerket godt være resultatet.

Japan, som har en stor eksportsektor, vil utvilsomt ikke ha noe imot en svakere yen. Det vil gjøre det lettere for landet å komme seg ut av den økonomiske fellen med høy statsgjeld, fallende priser og negativ vekst.

På lengre sikt er det langt fra opplagt at det er mulig for land å devaluere seg frem til et varig konkurransefortrinn. Kunstig lav valutakurs har en tendens til å gi høy innenlandsk prisstigning. Og høyere priser gjør landets varer dyrere på verdensmarkedet.

«Valutakriging» kan imidlertid være farlig av en annen grunn. Land som mener seg utsatt for urettferdig valutakonkurranse, kan svare med økt toll eller andre typer handelshindre. Dét ville være skummelt i en verden der så mange land har vekstproblemer.

Når mange av verdens største land føler seg tvunget til å føre en ekstremt ekspansiv pengepolitikk, ville det derfor være en god idé om de samtidig la seg i selen for å bygge ned handelshindre. Der har verdens rikeste økonomier fortsatt mye ugjort.

Les også: G20 avblåser valutakrigen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.