Tyrkia er et av de mest populære feriemålene for solhungrige nordmenn.
I fjor var det over 400 000 norske besøk i landet, ifølge Visit Norway. Mange nordmenn har også valgt å investere mer permanent i landet gjennom kjøp av ferieleiligheter. Ifølge Prognosesenteret ønsker 4000 nordmenn å kjøpe leilighet i landet med sin lange kystlinje mot Middelhavet.
I år kan både ferieturen og leilighetskjøpet bli billigere.
Valutaen tyrkisk lire har falt med nær 14 prosent i forhold til den norske kronen. DNB Markets forklarer fallet i den tyrkiske liren med den politiske uroen rundt korrupsjonsskandalen i regjeringen .
- Les også på DN.no: Dette har kun skjedd tre ganger tidligere
Billigere fotball- VM
Sør-Amerika krever en litt lengre flytur, men Brasil kan til sommeren lokke med fotball-VM.
Det kan friste flere nordmenn, særlig siden den brasilianske realen også har falt i verdi i forhold til den norske kronen. I nabolandet Argentina er situasjonen langt mer prekær. Den argentinske pesoen er nærmest i fritt fall.
Tiltroen til landets valuta er borte, og regjeringens bestrebelser med å stabilisere valutasvekkelsen ser ikke ut til å lykkes. Pesoen har falt med 30 prosent i verdi i forhold til den norske kronen det siste året.
Dyrere svenskehandel
Valutafall i noen land veier imidlertid ikke opp svekkelsen den norske kronen selv har hatt den siste tiden.
Nordmenns nærmeste ferieland er Sverige og land i eurosonen. Svenskehandelen er fortsatt rimelig, men mens man fikk et ekstra valutagevinst på nær 15 prosent på allerede lave svenskepriser i fjor, er valutarabatten redusert til fire prosent i dag. Det samme gjelder euroen, som har styrket seg hele 17 prosent i forhold til kronen.
DNB Markets kom med trøstende ord til ferieklare nordmenn i sin rapport ”Økonomiske utsikter ” i går.
- Kronen ble en av «taperne» i fjor, og svekket seg kraftig. Svekkelsen kan kun delvis forklares av fundamentale faktorer. Vi venter å se en sterkere norsk krone fremover, skriver DNB i rapporten.
Reiser etter valuta
Professor Christer Thrane i Reiselivsforskning ved Høgskolen på Lillehammer sier kursforholdet mellom to land åpenbart har innvirkning på reisestrømmen.
- I alle fall hvis man ser på de store strømmene. Sånn fra år til år, så vil nok ikke familiens beslutninger om ferietur endres veldig av endringer i valutakursene. Men når for eksempel dollarkursen mot norske kroner har svekket seg over lang tid, og man hører mye om at det er billig å reise til USA, så vil det påvirke feriebeslutningen, sier Thrane.
Mest lest på DN.no i dag:
- Jeg var kjempesur, tenkte at nå går verden ad undas
Gigantselskap i Kina vil ut
Saksøker norske myndigheter: Mener de går glipp av 40 mrd.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.