Bankene strammet noe inn på kredittpraksisen overfor foretak i andre kvartal 2012.
Det viser Utlånsundersøkelsen for andre kvartal 2012, som Norges Bank legger frem idag.
Ett kvartal tidligere hadde bankene ventet om lag uendret kredittpraksis fremover.
Kapitaldekning var den faktoren som bidro mest til innstrammingen, særlig overfor kapitalintensive næringer som næringseiendom og skipsfart. Innstrammingen ble også begrunnet med bankenes risikovilje, samt makroøkonomiske og næringsspesifikke utsikter.
Vil låne mer
Bankene rapporterte at etterspørselen etter lån fra foretak økte svakt i 2. kvartal 2012, mens de venter uendret låneetterspørsel fremover.
Det var også en marginal økning i utnyttelsesgraden på kredittlinjer, mens etterspørselen etter fastrentelån var om lag uendret.
I 3. kvartal 2012 venter bankene uendret samlet låneetterspørsel fra foretakene, men utnyttelsesgraden på kredittlinjer ventes å øke.
Skal stramme til mer
Bankene venter ytterligere innstramming i kredittpraksisen overfor foretak i 3. kvartal 2012. Innstrammingen i kredittpraksis overfor foretak i 2. kvartal 2012 ble gjennomført blant annet ved å øke utlånsmarginen.
I tillegg meldte bankene om redusert maksimal nedbetalingstid og noe økning i gebyrer. Bankene venter noe innstramming i nevnte lånebetingelser også i 3. kvartal 2012.
- Når det gjelder utlån til foretak, har det vært overraskende lite innstramming i kredittpraksisen, den var nær uendret i første kvartal og det var heller ikke forventet noen innstramming i andre kvartal. Vi hadde fryktet at bankene ville bli langt mer restriktive som følge av uroen i Europa og vanskeligere og dyrere tilgang på langsiktig finansiering. Foreløpig er det ikke tegn til en slik utvikling, noe som er positivt for investeringsvirksomheten i Norge. Vi venter likevel svak vekst i investeringer i Fastlands-Norge i år på grunn av usikkerhet om de økonomiske utsiktene knyttet til krisen i Europa, skriver makroøkonom Kathrine Godding Boye i Nordeas morgenrapport, som ble sendt ut idag, før utlånsundersøkelsen ble lagt frem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.