Det viser en gjennomgang som Gjensidige Forsikring har gjort.

I løpet av året rammet de fem ekstremværene Nina, Ole, Petra, Roar og Synne landet. Totalt forårsaket de cirka 20.000 skademeldinger og forsikringsutbetalinger for i overkant av 1,5 milliarder kroner.

– Behov for tiltak

– Også 2011 og 2013 var år med mye skader. Tre av de fem dyreste uværsårene har faktisk inntruffet de siste fem årene. Dette understreker at det er behov for tiltak for å styrke samfunnets evne til å tåle villere vær, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

Beløpet gjelder kun skader på eiendom som omfattes av naturskadeforsikring. I tillegg kommer kostnader på flere hundre millioner kroner til biler, båter, campingvogner og annet som erstattes av vanlig kaskoforsikring. Skader på offentlig infrastruktur og landbrukseiendom kommer også i tillegg.

Nina var dyrest

Dyrest i 2015 var stormen Nina, som traff vestlandskysten i januar og forårsaket nær 13.000 skademeldinger. Så fulgte stormen Ole i Nord-Norge i februar, regnværsflommen Petra på Sør-Østlandet i september, stormen Roar i Trøndelag og Nordland i september, og stormen Synne på Sørvestlandet i desember.

– I de 36 årene vi har statistikk for, peker 2011 og 1992 seg ut som de klart dyreste årene, med skader for over 2 milliarder kroner i dagens pengeverdi. Begge disse årene var det storm og stormflo som sto for mesteparten av skadene, sier Gjensidige-sjefen.

Klimaendring

Det tredje dyreste året var 1995, da flommen Vesleofsen forårsaket over 7.000 skader i Hedmark, Oppland og Akershus.

– Noe av årsaken til at uværene blir stadig dyrere for forsikringsselskapene, er at vi eier stadig mer og er stadig bedre forsikret. Men når tre av de verste årene i manns minne har inntruffet i løpet av de siste fem årene, tyder det på at klimaet er i ferd med å endre seg, sier Helge Leiro Baastad.

 

Les også: Knut Anton Mork: Betydelig risiko for at Kina havner i en «felle»

Danmark innfører midlertidig grensekontroll mot Tyskland

Nedtur for «Mammon»

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Serverer levende kongekrabbe:

Serverer levende kongekrabbe
Kjell Sørbø kalles kongen av kongekrabbene og kardinalen av finnkjerka. DN ble med han på en vanlig arbeidsdag : å levere levende kongekrabber midt på havet i kullsvart mørke til turistene om bord på Hurtigruta.
01:42
Publisert: