En bølge av global optimisme slo inn over aksjemarkedene mandag. Forventningsundersøkelsenene blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, viste en overraskende sterk utvikling i en rekke land verden over.
I den kriserammede eurosonen steg samleindeksen til det høyeste nivået på nesten ett og et halvt år.
- Dermed kan det se ut til at resesjonen i eurosonen, som så langt har vart i fem kvartaler, er i ferd med å gå mot slutten, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrpaporten fra DNB Markets tirsdag.
Blandet fra Asia
Samtidig som tegnene til bedring viser seg i eurosonen, kommer det også positive rapporter fra både USA og Japan. Mandag ettermiddag ble ISM-indeksen for industrien i USA lagt frem. Indeksen, som tilsvarer de europeiske PMI-indeksene, er nå er på det høyeste nivået på tre måneder. Og i Japan viste en undersøkelse fra sentralbanken tidligere på dagen mandag markert bedring i forholdene i næringslivet.
- Men signalene i Asia er blandet, understreker senioranalytiker Sverre Holbek i morgenrapporten fra Danske Bank tirsdag.
I Kina viste nemlig innkjøpssjefindeksen at veksten i industriproduksjonen er i ferd med å bremse helt opp. Det kan være et varsel om at veksten i kinesisk økonomi blir svakere fremover.
- Nedsiderisikoen for verdens industriproduksjon kommer spesielt fra Kina, gitt gårsdagens skuffende PMI, skriver Holbek.
Varsler vendepunkt
PMI-indeksene blir fulgt svært nøye i finansmarkedene. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.
- Det er en veldig god indikator og den er veldig pålitelig. Den forteller veldig mye om hva som skjer i økonomien akkurat nå. Og man får informasjonen ganske lang tid før den fanges opp i annen statistikk, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.
Han mener indeksene fungerer som et godt varsel for vendepunkter i konjunkturene, om man går fra for eksempel lavkonjunktur til høykonjunktur i en økonomi.
- Jeg har brukt mye tid på å sammenligne PMI-indeksene med utviklingen i realøkonomiske data. Jeg finner at det er veldig sterk sammenheng mellom utviklingen i PMI og veksten i økonomien, sier Wilhelmsen.
Comeback for kriselandene
PMI-indeksene for enkeltlandene i eurosonen viser at aktiviteten i industrien er i ferd med å ta seg opp i flere av landene som har vært hardest rammet av krisen. I både Irland og Spania kom indeksene inn over 50, noe som viser at det er økt aktivitet. Også i Spania og Frankrike steg indeksene markert, selv om de fremdeles holder seg litt under 50-grensen.
Og selv om PMI-indeksen for Hellas fremdeles viser avtagende aktivitet, med en indeks på 45,4 i juni, var dette likevel den beste utviklingen på 24 måneder.
Ifølge analysebyrået Markit, som utarbeider indeksene, var Tyskland det eneste enkeltlandet i eurosonen hvor indeksen ikke steg i juni.
- Til tross for at den tyske indeksen falt noe tilbake ligger den nesten to poeng over snittet for fjoråret, som indikerer at veksten i bnp i Tyskland kan komme til å bedres fremover. Vi tror at resesjonen i eurosonen nå går mot slutten, og venter moderat vekst i bnp i andre halvdel av 2013, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB.
LES OGSÅ:
<b>- Dette er ikke, og har aldri vært, en krise</b>
<b>Advarer mot nye sorte svaner</b>
<b>Kinas kredittskvis er både en god og en dårlig nyhet for oss</b>
<b>Slik påvirker &laquo;Kina-sjokket&raquo; din økonomi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.