De afrikanske landene sør for Sahara-ørkenen gjennomgår en reprise av det økonomiske mirakelet som har skjedd i India de siste 50 årene, bare 20 år etter.
Rakettvekst
Det gjør at verdiskapningen i Afrika kommer til å være femten ganger større enn i dag om 40 år og på størrelse med Kina innen 2034, mener sjefstrateg Charles Robertson i Renaissance Capital, et investeringsselskap spesialisert mot fremvoksende markeder.
På en presentasjon i regi av Holbergfondene i Oslo mandag er Afrika-eksperten og forfatteren av boken "The fastest billion", som tar for seg Afrikas økonomiske revolusjon, trekkplaster for en fullsatt sal på Hotel Bristol.
- Det er en enorm vekstmulighet, sier han.
Basert på at India selv henger etter veksten i den utviklede delen av Asia med ti år, venter han at den afrikanske vekstraketten vil ta høyde inn mot 2050.
Ikke problemfritt
I rene tall betyr det en vekst i verdiskapningen fra 2.000 milliarder dollar i dag til 29.000 milliarder dollar.
- Det kommer til å gå raskere og raskere de neste 30 årene. Det betyr ikke at det ikke blir problemer, sier Robertson.
Han er likevel alt annet enn bekymret.
Innen 2050 vil nær alle land sør for Sahara være demokratier, ettersom de har nådd en verdiskapning som er tilstrekkelig for å støtte et slikt regime. Samtidig vil korrupsjonen avta, ifølge ham.
- Etterhvert som man blir rikere, krever folk å kunne stemme, om de ikke kjøper dem med olje, sier eksperten.
Autoritære oljestater
Derfor har han sine tvil om at land som Angola og Sør-Sudan vil oppnå demokrati innenfor perioden.
Landene lyser opp fra presentasjonsbildet hans i en annen farge enn øvrige.
- Man beholder et demokrati om man får demokrati først, og olje etterpå, som dere gjorde her i Norge, sier han.
Nye vinnere
Det er imidlertid ikke den afrikanske olje -og råvareboomen som kommer til å være drivstoffet i vekstmaskineriet.
Afrika vil bevege seg oppover i verdikjeden, der tjenesteytende sektor tar over som vinnere med infrastruktur og telekom som viktige drivere i dag, og der tekstil- og tungindustri i stadig større grad vil gjøre seg gjeldende fra 2020, spår Robertson.
Samtidig venter han at sterk produktivitetsvekst i landbruket dersom nye dyrkingsmåter tas i bruk.
Veksten vil også koste.
Strategen legger til grunn av forholdet mellom låneopptaket i privat sektor og verdiskapning målt ved brutto nasjonalproduktet vil doble seg innen 2050. Det betyr i tur at bankenes utlån vil måtte øke 30 til 40 ganger fra dagens nivåer, ifølge ham.
Må bygge Afrika
Robertson får støtte av Matthew Pearson, som er leder for afrikanske aksjer i Afrikas største investeringsbank, Standard Bank.
Spørsmålet er ikke om veksten kommer, men hvor stor den vil bli, opplyser han til DN.no.
- Det handler ikke om å oppfinne hjulet i Afrika, det handler om å bygge hjulet i Afrika, sier han.
Selv holder han en knapp på Nigeria, der halvparten av befolkningen er under 20 år og markedet fortsatt er i sin spede begynnelse.
- Nigeria vil i løpet av de neste tre årene være den største økonomien i Afrika. Det er kjempen man ikke kan ignorere, sier Pearson.
Lokale investeringer
Lokale afrikaneres økende vilje til å investere lokalt fremfor å plassere pengene i utenlandske bankkonti, har skutt fart de to siste årene og underbygger utviklingen, mener han
Det har også bidratt til å gjøre Dangote Cement, et nigeriansk børsnotert sementselskap, verdsatt til 20 milliarder dollar og selskapets gründer, Aliko Dangote, til Afrikas rikeste mann, ifølge Forbes.
- For fem år siden eksisterte ikke den virksomheten, sier investoren.
Lokale fortrinn
Det er nettopp den type lokal virksomhet og gründertype Standard Bank prøver å identifisere, ettersom mange av de multinasjonale selskapene med virksomhet i Afrika mangler den lokale forståelsen.
- De beveger seg saktere og går dermed glipp av mulighetene som oppstår, sier Pearson.
Han påpeker at korrupsjonen avtar, men at selskapskontroll og eierskapsstyringen (corporate governance) må bli bedre overvåket både på selskapsmessig og politisk nivå.
- Det er i bedring med større investoroppmerksomhet, og større investortilstedeværelse i disse landene, der man krever renere folk i ledelsen, og større tyngde, sier Pearson.
Les også:
Wall Street-legende ventes å måtte stenge superfond
<b>Finansgiganter saksøkes etter valutajuks</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.