Angrepene på gassanlegget In Amenas i Algerie vekker kraftige reaksjoner også i USA. Selv om situasjonen fortsatt er uoversiktlig, melder flere nyhetsbyråer at det skal være opptil syv amerikanske gisler blant de mellom 20 og 40 oljearbeiderne som holdes fanget av islamistiske geriljastyrker i landet.
- Ut fra alle indikasjoner er dette en terroristaksjon, sier forsvarsminister Leon Panetta til New York Times.
Avisen skriver at ministeren synes å antyde militær respons fra USA:
- Det er en veldig alvorlig situasjon når amerikanere blir tatt som gisler, sammen med andre, sier Panetta, og poengterer:
- Jeg vil forsikre det amerikanske folket om at USA vil ta alle nødvendige og passende skritt som er påkrevet for å håndtere denne situasjonen.
Følg utviklingen i saken: Siste om gisselsituasjonen i Algerie
Uklar kapasitet
Ifølge Washington Post vil ikke Panetta spesifisere hvilke grep han kan tenke seg, der han er på reise i Italia. Han sammenligner ifølge avisen uansett angrepet med terroraksjoner foretatt av Al Qaida i Pakistan, Afghanistan, og han trekker også paralleller til angrepet mot New York 11. September 2001.
In Amenas ligger kloss inntil Libya, der USA i 2011 bidro til et maktskifte, men USA har ikke store styrker stående i Libya.
En gruppe kalt Katibat Moulathamine, eller Den maskerte brigade, har ifølge New York Times ringt et mauretansk medium og tatt ansvar for aksjonen. Gruppen skal være tilknyttet islamistene som for tiden angripes av franske styrker i Mali, og aksjonen kan trolig være en gjengjeldelsesaksjon.
Panetta vil likevel ikke kommentere på om han tror gisseltagningen er knyttet til den franske krigføringen i Mali.
USA ble sist uke spurt av myndighetene i Mali om å bidra militært for å slå ned islamist-rebellene i nord, men USA er formelt forhindret fra å gjøre dette, siden Malis regjering ikke er demokratisk valgt. USA skal likevel allerede ha bidratt med etterretningsopplysninger, ifølge CNN.
Frankrike skal bare ha 1700 soldater dedikert til krigsinnsatsen i det svære området, hvorav 800 på bakken i Mali, ifølge nyhetskanalen.
Mange nasjoner rammet
Gassanlegget In Amenas er operert av Statoil og BP, med deltagelse fra det algirske statsoljeselskapet. Statoil har oppgitt at 13 nordmenn var til stede i området. Fire av disse er i sikkerhet, mens stillingen er usikker for de ni andre nordmennene. Gislene skal være av en lang rekke nasjonaliteter: Både briter, franskmenn, japanere og en ire skal være savnet i tillegg til nordmennene og amerikanerne. Tradisjonelt har Algerie satt mye inn på å bevokte olje- og gassinstallasjonene militært, og under den islamistiske uroen i landet på 90-tallet unngikk landet angrep på slik infrastruktur.
Følg utviklingen i saken: Siste om gisselsituasjonen i Algerie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.