Helge Lund er helt uforstyrret av uroen etter at Statoil nylig annonserte at det vurderer å kvitte seg med sin mest synlige tilstedeværelse ute blant vanlige folk, nemlig 2300 bensinstasjoner i åtte land.
«Strukturendringer» er Lunds mantra, skriver Dagens Næringsliv.
Bensinstasjoner og oljeselskapet vil få det bedre hver for seg.
- Du kan ikke stå stille. Hvis du står stille, glir du bakover, sier Lund.
Han lover én ting:
- Vi har hatt stor endringstakt i de forrige fem årene, men jeg tror ikke den blir mindre de neste fem.
Hele oljebransjen har vært gjennom voldsom turbulens det siste halvannet året, med et oljeprisras på nesten 80 prosent fra toppen på 147 dollar fatet i 2008 til bunnen ifjor vinter. Det store spørsmålet nå er hvor mye Statoil tør å satse fremover, og hvor høy oljepris selskapet tør å basere seg på.
- Jeg husker at like etter at jeg kom til selskapet, hevet vi oljeprisforutsetningene med et par dollar til 22 dollar fatet, eller noe. Da lurte folk på hvilken uansvarlig sjef de hadde fått, sier Lund til DN inne i Statoil-lokalene på Vækerø utenfor Oslo.
Han forteller historien for å illustrere hvor mye oljebransjen har endret seg i løpet av de drøyt fem årene som har gått siden han tiltrådte som Statoil-sjef i august 2004.
Fem mål
Selv mener han det er fem temaer og mål som har preget hans tid i Statoil:
* Internt har Lund brukt masse tid på å bygge en ny organisasjons- og prestasjonskultur.
* Det andre målet har vært å få organisasjonen og omgivelsene til å tro mer på norsk sokkel.
* Det tredje målet har vært ytterligere internasjonal vekst, og gå fra å være feltdeltager til å bli operatør.
* Det fjerde målet har vært å gjøre nødvendige strukturtilpasninger, som salg av petrokjemivirksomheten, Hydro-fusjon og mulig utskilling av bensinstasjonene.
* Det femte målet har vært å skaffe selskapet et fotfeste innen ny fornybar energi.
Tryggest hjemme
De stadig tøffere betingelsene for Statoil i mange oljeland ute, er en av grunnene til at Helge Lund fortsatt legger stor vekt på norsk sokkel i selskapets planer. Det til tross for at oljeproduksjonsutviklingen har vært skuffende i Norge siden 2001.
- Geologien er ikke blitt bedre, men reelt sett har verdien av stabilitet økt i en volatil verden. I Norge trenger man ikke å frykte for endringer i betingelsene underveis, sier Lund.
På spørsmål om han holder det gående i fem år til, smiler han og sier at det er opp til styret i Statoil. Han sier at han selv er motivert, selv om han jobber hardt, må være tilgjengelig døgnet rundt og fotfølges av mediene for selskapets feil.
Les også:
Kvitter seg med Statoil-stasjoner
Statoil kjøper andel i Gulf-felt
Statoils nye drøm
Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.