Optimismen på norsk sokkel er større enn på lenge, kommer det frem i Oljedirektoratets ferske ressursrapport.
- Etter at myndighetene justerte letepolitikken og blant annet åpnet for nye aktører for rundt ti år siden, er tallet på aktører på norsk sokkel nesten fordoblet. Dette har ført til høy leteaktivitet og det er gjort mange funn, sier letedirektør Sissel Eriksen i OD.
Det er de mellomstore selskapene som styrker stillingen sin på norsk sokkel. De er i ferd med å overta posisjonen til de store, internasjonale oljeselskapene.
Større ressurser enn for to år siden
Det enorme Johan Sverdrup-feltet har bidratt til å løfte optimismen knyttet til norsk sokkel, i en tid da man trodde at det ikke ville komme flere storfunn. Feltet kan være det største feltet på norsk sokkel, etter Ekofisk-feltet.
De store funnene har imidlertid ikke redusert anslagene på de uoppdagede ressursene på norsk sokkel, tvert imot:
«Det er rimelig å tro at de betydelige funnene de siste årene har redusert estimatet av de uoppdagede ressursene. Slik er det ikke. De forventede uoppdagede ressursene er faktisk større enn de var for to år siden. Årsaken til dette er hovedsakelig at den nye kunnskapen gir større tro på mulighetene for å finne mer. Det er fortsatt mye olje og gass å finne i alle de tre havområdene, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet», skriver letedirektør Sissel H. Eriksen i Oljedirektoratet i rapporten.
Må gjøres store funn
Men til tross for den positive utviklingen, har de fleste funnene de siste femten årene vært små sammenliknet med tidligere funn. Bare i 2010, da Johan Sverdrup ble funnet, var ressurstilveksten fra funn høyere enn produksjonen.
«Selv om økt kunnskap og mer mangfold kan gi flere funn i modne områder, må det gjøres betydelig flere eller større funn dersom produksjonen på norsk sokkel skal opprettholdes på et høyt nivå», skriver OD.
Etter Oljedirektoratets vurdering er det fortsatt store ressurser igjen å finne. Disse ressursene kan sammen med ressurser i funn og økt utvinning fra felt i drift, legge grunnlag for lønnsom produksjon fra norsk sokkel i lang tid utover 2030, tror OD.
Hvor lenge produksjonen kan opprettholdes, avhenger av flere faktorer: Ressurser, teknologiutvikling, kostnadsutvikling, aktørbildet, politiske rammevilkår og pris på olje og gass i forhold til andre energibærere.
«For at de uoppdagede ressursene skal bidra til produksjon og skape verdier både for næringen og samfunnet, forutsettes aktiv leting. Myndighetene har gjennom letepolitikken gitt selskapene mye leteareal, både i modne og umodne områder. Dette har så langt gitt gode resultater», skriver OD.
Kartlegger Jan Mayen
Oljedirektoratet har nå kartlagt den sørøstlige delen av Barentshavet. Dette området kan bli tilgjengelig for industrien alt i år, dersom Stortinget vedtar det, skriver OD.
Samtidig arbeider OD med å kartlegge de norske havområdene utenfor Jan Mayen. Arbeidet skal være ferdig neste år, og vil gi mer kunnskap om de dype havområdene vest i Norskehavet.
Oljedirektoratet estimerer uoppdagede utvinnbare ressurser i Barentshavet sørøst og Jan Mayen på henholdsvis 300 og 90 millioner standard kubikkmeter.
Les også: Statoil punger ut 7,4 milliarder for to Cat J-rigger
<b>Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet</b>
<b>Her er utbyggingsplanen for Johan Sverdrup-feltet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.