- Arbeidsmarkedet i Norge har alt blitt betydelig tøffere enn vi forventet på starten av året, sier konsernsjef i bemanningsselskapet Adecco, Anders Øwre-Johnsen.
Vikarbyråene regnes som en følsom indikator på utviklingen i norsk økonomi. Går det dårligere, er de midlertidige ofte blant de første som må gå eller som sliter med å finne nye oppdrag.
Og bemanningsbransjen i Norge har i tredje kvartal solgt seks prosent færre arbeidstimer enn samme kvartal i fjor.
Adecco-sjefen mener derfor at det er god grunn til å frykte et tøffere arbeidsmarked i Norge generelt fremover.
- Vi ser ikke noe tegn nå som skulle tilsi at uviklingen skulle bli særlig bedre, sier Øwre-Johnsen.
Og det er ikke bare bemanningsbransjen som ser et begynnende omslag i norsk økonomi. Også resten av næringslivet synes å merke den negative trenden.
Finanskrisetall
Norske bedrifters forventninger til utviklingen i hjemmemarkedet er nå på det svakeste siden finanskrisen, viser NHOs økonomibarometer som legges frem tirsdag.
Selv om bedriftene samlet sett melder om at den nåværende markedssituasjonen er litt bedre enn i forrige kvartal, har de blitt betydelig mer negative til utsiktene for det neste året.
Samtlige hovednæringer utenom reiseliv har nedjustert sine forventninger til neste års utvikling:
- Størst nedgang er det innen forretningsmessig tjenesteyting og IKT
- Innen bygg og anlegg har forventningene blitt ytterligere nedjustert fra et allerede pessimistisk nivå
- Forventningene er også betydelig nedjustert innen næringene som leverer til petroleumssektoren
Svakeste siden 2009
For første gang siden fjerde kvartal 2009 - da finanskrisen for alvor hadde slått inn i norsk økonomi - er andelen NHO-bedrifter som nå er negative til markedsutsiktene større enn andelen som er positive .
«Vi ser særlig en effekt av at bedriftene som leverer til petroleumssektoren, melder om enda svakere markeder enn i tredje kvartal. Dette skyldes trolig at norsk industri taper markedsandeler i offshoremarkedet som følge av høyt kostnadsnivå», skriver NHO i rapporten.
Ifølge organisasjonen kan hele bnp-veksten i norsk fastlandsøkonomi i årets tredje kvartal tilskrives lageroppbygging.
«Dette bildet understreker at norsk økonomi har bremset tydelig opp i 2013. På etterspørselssiden er det i tillegg til svakere markeder i oljesektoren, lavere vekst i husholdningenes etterspørsel som slår ut», skriver NHO i rapporten.
Investerer mindre og ansetter færre
Ifølge undersøkelsen er det få bedrifter som planlegger økte investeringer til neste år. Viktigste årsak er «synkende ordretilgang/omsetning og reduserte salgspriser», ifølge svarene som bedriftene har gitt i undersøkelsen. Et annet tydelig utviklingstrekk er at det nå er betydelig færre som svarer «mangel på arbeidskraft» som viktigste hinder for økte investeringer.
Nesten 40 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de fortsatt sliter med å rekruttere kompetent arbeidskraft. Innen bygg og anlegg svarer fortsatt over 50 prosent at de har rekrutteringsproblemer når det gjelder fagarbeidere, selv om arbeidskraftsbehovet totalt er avtagende
Bedriftene har samtidig nedjustert anslaget på bemanningsøkningen i 2014 kraftig. Bedriftene svarer nå at de vil øke bemanningen med 0,7 prosent i 2014 - en nedgang på 1,4 prosentpoeng siden samme kvartal ifjor. Ifølge NHO er det fremdeles industri- og petroleumsrettet virksomheter som forventer sterkest nedgang i sysselsettingen.
Tar Europa oss igjen?
Konsernsjef i Adecco, Anders Øwre-Johnsen, har bitt seg merke i et annet utviklingstrekk, som overrasker enda mer enn at tidene blir tøffere i Norge.
- Det som er spesielt er at Europa gjør det bedre, mens det går dårligere i Norge. Til nå har det vært omvendt. Det kan se ut til at Europa har vært gjennom de tøffeste tidene.
- Og nå knekker snart den grønne grenen vi har sittet på så langt?
- Det er et godt stykke igjen til vi bytter plass med Europa. Men faktum er at landene i Europa har jobbet med omstrukturering og omstilling lenge. Det betyr at vi må være forberedt på å møte tøffere konkurranse her i Norge fremover, sier Adecco-sjefen.
Les også:
<b>Derfor snur det i Norge</b>
<b>OECD advarer Norge mot overoppheting</b>
<b>- Grunn til å være forsiktig </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.