Et betydelig overheng av utsatte kapitalinnhentinger ifjor kan utløse et pengeskred for nordiske oppkjøpsfond i 2013, ifølge toppsjef Joachim Høegh-Krohn og analytiker Kristina Evenson i Argentum.

Det vil i tilfelle kunne fyre godt oppunder kjøp- og salgsaktiviteten av norske bedrifter, som også er en sterk indikator på hvilke forventninger profesjonelle markedsaktører har til økonomien og fremtiden.

Kan få nær 75 mrd.
I en fersk oppdatering anslår Argentum-toppene at nordiske og internasjonale investorer vil kunne investere rundt 9,8 milliarder euro i nye nordiske fond i 2013 dersom fondene gjennomfører planene.

- Det vi ser, er at svært mange har startet prosessen sin men er ikke kommet i mål. Det er mest sannsynlig at de store klarer å levere noe, selv om vi neppe kan forvente at alle 41 fondene går igjennom, sier Evenson til DN.no.

Bakteppet er at usikre finansmarkeder sørget for å bremse en rekke oppkjøpsfond ifjor, og kun 1,3 milliarder euro (se tabell) ble hentet inn, av ventede ti milliarder euro.






19 ansatte med hovedkontor i Bergen. Filialer i Oslo og Stockholm.

Etablert i 2001 av Nærings- og Handelsdepartementet.


Gjennomsnittlig avkastning på 15,5 prosent sålangt.

- Blitt tøffere
Usikkerheten lurer imidlertid fortsatt, advarer Argentum.

Samme forhold som satt varslede kapitalinnhentinger på hold i fjor, kan også gjøre seg gjeldende i år. Det gjør anslagene på hva som vil bli annonsert - og hvem som vil bli landet - høyst usikre.

- Det er helt åpenbart at det reises mindre penger og har blitt tøffere å reise penger etter finanskrisen, sier Høegh-Krohn til DN.no.

At investorene har blitt mer selektive og stiller strengere krav, mener Argentum-toppen likevel bare er positivt.

- Det er positivt for avkastningen. Det er mange trender som slår ut, men isolert sett vil det rasjonere kapitalen på en helt annen måte, sier han.

- Mer opptatt av salg
Innhentingen har således vært blandet og på nedadgående trend de siste fem årene. I kjølvannet av finanskrisen, i årene 2009 og 2010, stoppet mye aktiviteten opp og det var det svært få fond som ble lansert, om noen.

Det har også med endring i investorfokus på gjøre, påpeker Argentum.

Går man tilbake til før finanskrisen i 2008-2009 var det mye mindre oppmerksomhet på omløpshastigheten i investeringen, på at man faktisk fikk betalt tilbake penger og solgt investeringen, forklarer Høegh-Krohn.

- Det har oppstått en betydelig bedre balanse. Nå er investorene opptatt av at det både skal gjøres investeringer og kapital skal settes i arbeid, og er svært mye mer opptatt av at du kan dokumentere resultatene dine på en god måte for konkrete «exits», sier han.

Nedadgående trend
Året 2006 står fortsatt som et historisk toppunkt idet nordiske oppkjøpsfond lyktes å tiltrekke seg over 11 milliarder euro, ifølge Argentum Markets.

Som DN.no har beskrevet i tidligere artikler har Norden blitt kanskje det aller mest attraktive markedet for oppkjøpsfondsaktører.

Det har i de siste ti årene økt internasjonale investorers andel i nye fond fra rundt fem prosent til 70-80 prosent i dag, ifølge Høegh-Krohn.

Fjorårets innhenting på 1,3 milliarder euro var imidlertid såvidt over det laveste nivået i perioden 2008-2012. Kun i 2010 var den lavere, da innhentingen var på 1,29 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Svakest i Sverige
Argentums data viser også at nervøsiteten rammet det største oppkjøpsfondmarkedet, Sverige, hardest i fjor.

Fraværet av større plasseringer gjorde at svenske fond stod for kun 23 prosent av, mot 69 prosent i 2011.

Dette fordi de største fondene, som er innrettet mot kjøp av store virksomheter og større bedrifter, er lokalisert i Stockholm, påpeker Argentum.

Norsk fond størst
Utviklingen gjorde også at norske fond stod for 45 prosent av all kapitalinnhenting i Norden i 2012, sammenlignet med 18 prosent året før. Primært skyldes det investeringene i Norvestor VI.

Det norske oppkjøpsfondet hentet inn 410 millioner euro, deriblant fra Argentum, i fjerde kvartal ifjor, som årets største.

Fondet skal investere i mellomstore virksomheter, bedrifter som har en verdi på mellom 20 og 200 millioner euro.

Sålangt har Norvestor VI investert i fire selskaper; den svenske stål- og branndørsprodusenten Robust AB, den norske bilsporingsvirksomheten Abax, den svenske byggavfallhåndteringsaktøren Sortera AB og det norske programvareselskapet Inmeta Crayon.

Kapitalinnhenting til nordiske oppkjøpsfond

Kilde:Argentum Markets

Les også:

<b>Én mann og ett land avgjør Norges skjebne</b>

<b>Frykter oppkjøpsgribber: - Det sitter ganske dypt </b>

<b>Private equity-bransjen rigger seg for storsalg, men: - Det er større nervøsitet</b>

- We want to buy your company
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.