Satsingen på leilighetsprosjektet Monte Carrera i Arguineguin på Gran Canaria ble et mareritt både for leilighetseierne.
Etter mange år med forsinkelser er leilighetene nå endelig levert til de fleste eierne.
Likevel krever nå opptil 40 kunder renter på delbetalingen sin i det langtrekkelige eiendomsprosjektet.
Kravet rettes til Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus AS, som var hovedaksjonær i Eiendomsmegler 1 Grand Canaria, som var ansvarlig for markedsføringen og meglingen i prosjektet.
Økonomiske problemer
Ferieboligprosjektet trakk ut i tid grunnet manglende rettigheter og lisenser fra lokale myndigheter, og fikk etter hvert økonomiske problemer.
Utbyggeren, Pueblo Amistad, brukte kundenes innbetalinger til å drive byggingen videre. Det gjorde at det ikke var penger å gi ut til de kundene som ønsket å trekke seg ut av prosjektet ettersom årene gikk uten innflytningsklare leiligheter.
- Det er cirka 40 kunder som har innbetalt rundt 50 millioner kroner til sammen. Disse pengene var prosjektet ikke i stand til å betale tilbake, forteller Hans Bakker.
Han er en av tre som har skrevet under på brevet for kundegruppen. Han mener Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus bør holdes ansvarlig for tapet som ble påført kundene.
Bakker er også tidligere megler i fritidsbolig-prosjektet på Monte Carrera, og vil ifølge ham selv hjelpe kundene med å få det han mener de har krav på.
Krav om 25 millioner
- Ser vi på 50 millioner og åtte år, og ser på et snitt på fem prosent årlig rente, så utgjør det cirka 25 millioner kroner i dag fordelt på 30-40 kunder, sier Bakker.
- Eiendomsmegler 1 lot utbygger bruke kundenes penger til å bygge for. Og da har jo på en måte Eiendomsmegler 1 lånt bort kundenes penger, og da krever de rente for det, hevder Bakker.
Administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus AS, Odd Nymark, avfeier at de har lånt ut kundenes penger.
- Dette er er noe som har foregått der nede, dette har ikke Eiendomsmegler 1 gjort, men utbyggeren Pueblo Amistad, svarer Nymark.
Uaktuelt
Nymark er tydelig på hva han mener om brevet som kundene har sendt hvor de krever renter på pengene som ble stående i prosjektet over flere år.
- Kundene generelt har måttet vente forferdelig lenge på å få overta leilighetene sine, det har vært lange perioder med usikkerhet rundt prosjektets fremtid. Det har vært en belastning for kundene, for Eiendomsmegler 1 og for Sparebank 1 som kom inn og tok ansvar og sørget for at prosjektet ble landet, sier Nymark.
- Hva er ditt svar på kundenes krav om å få renter på pengene som deres som har blitt bundet i prosjektet?
- Svaret er nei. Det er helt uaktuelt. Vi er svært lite bekymret når det gjelder innholdet i dette brevet. Hvis de skulle ha tilbake pengene fra noen, så må det jo gå på utbyggeren, altså selger, ikke megleren. De stiller jo kravet overfor meglers hovedaksjonær, sier Nymark.
Forskjellsbehandling
I brevet blir det blant annet påpekt at enkelte kunder som har stevnet eiendomsmeglerkjeden har fått pengene sine med renter uten at det havnet i retten.
- Det er to konkrete saker hvor to enkeltkunder har tatt ut stevning mot Eiendomsmegler 1, der har de gitt etter og gitt pengene tilbake med renter mot at det ble hemmeligholdt, og det synes vi er en horribel måte å drive på, sier Bakker.
Nymark innrømmer at det er inngått enkelte forlik mellom kunder og banken, men er sparsommelig med informasjonen.
- Det er inngått et eller to forlik, men innholdet i det vil jeg ikke kommentere, sier Nymark.
- Er ikke det forskjellsbehandling av kundene?
- Når jeg ikke vil kommentere det, så vil jeg ikke kommentere det, svarer Nymark.
Ingen kommentar
DN.no kontaktet en av de påståtte tidligere kundene som skal ha fått etterkommet sitt krav til megler-kjeden.
- Det har jeg ikke anledning til å uttale meg om, svarte vedkommende.
Les også:
Markedsfører skandaleprosjekt på Gran Canaria
Nordea varsler søksmål mot Sørholt og Privatmegleren-gründere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.