Stavanger: - Min prediksjon er at det blir store omstillinger i oljebransjen og i Statoil i årene fremover, sa Statoil-sjef Helge Lund, da han gjestet LOs olje- og gasskonferanse torsdag.

Konsernsjefen kunne samtidig forsikre om at selskapet han leder alltid vil jobbe for å være et par skritt foran utviklingen:

- Vi jobber i en beinhard konkurranse og vårt mål er hele tiden at vi skal være blant de beste. Da mener jeg det er bedre å gjøre omstillingene når vi kan enn når vi må - vi må være tidlig ute, understrekte Lund.

Fallende produksjon
Full av fremtidstro, er riktignok Statoil-sjefen opptatt av å adressere utfordringene hele petroleumssektoren i dag møter.

På LO- konferansen måtte han bruke mye tid på å forsvare at selskapet på grunn av et høyt kostnadsnivå dropper norske leverandører til fordel for utenlandske. Lund kunne i den sammenheng vise til at det ikke bare er oljeservicesektoren som sliter.

Selv opererer han i en bransje hvor produksjonen har falt 11 kvartaler på rad, påpekte han.

- Jeg er ikke sikker på om det er så godt forstått i det norske samfunnet at den internasjonale olje- og gassindustrien står overfor betydelige utfordringer. Det er én av de industriene som nå er minst populære blant investorer. Hvorfor det? Fordi selskapene aldri har investert mer enn vi gjør nå, sa Lund og fortsatte:

- Selv om vi i flere år som gruppe har investert på rekordnivå, har produksjonen falt. Det er lavere avkastning på sysselsatt kapital, og vi jobber med prosjekter som har betydelig større risiko enn de hadde for noen år siden. Så står hele industrien overfor fundamentale utfordringer i forhold til lønningene. Min vurdering er at vi må gjøre noe annerledes enn vi har gjort historisk, sier han.

Statoil-sjefen var rask med å legge til at han ikke legger skylden på leverandørindustrien.

- Det er ikke slik at denne situasjonen er skapt av at leverandørbedriftene sitter og tar all profitten. Dette er en kompleks problemstilling. Det er blant annet sterk inflasjon på råvarene vi bruker og vi har høyere skatter, sier Lund.

- All industri er hele tiden i en dynamikk. Jeg tror det vil bli en annen type arbeidsdeling enn har vært tidligere, og at vi må være mye mer opptatt av effektivitetssiden, sier han.

- Registrerer usikkerhet
Et ventet fall i oljeinvesteringer på norsk sokkel øker bekymringen for at norsk økonomi er på vei mot en nedtur. En betydelig del av norsk industri er oljerelatert, og verdiskapningen på fastlandet er derfor avhengig av at det går bra i petroleumssektoren.

Lund sier til DN.no at han ser for seg et fortsatt «høyt investeringsnivå» på norsk sokkel.

- Men jeg registrerer at det er mer usikkerhet knyttet til olje- og gasspriser fremover i markedene. Det kan ha en konsekvens på hvorledes oljeselskapene agerer.

- Hva blir viktigst for Statoil i tiden fremover: Lønnsomhet eller vekst?

- Vi lever jo ikke av fat, men av verdier. Først og fremst er vi opptatt av at de tingene vi gjør har høy lønnsomhet, svarer Lund.

- Ser ikke problemet
For øvrig mener han nødvendigheten av debatten mange politikere har vært opptatt av den siste tiden - nemlig spørsmålet om hva vi skal leve av etter oljen - er sterkt overdrevet.

- Jeg er én av de få som ikke mener at det er et problem for det norske samfunnet at vi har en veldig sterk og konkurransedyktig gass- og oljeindustri. Den har både kortsiktige og langsiktige ringvirkninger som går langt utover penger i den forstand at vi er med å heve kompetansen i hele samfunnet. Vi utvikler teknologi og vi bidrar til å skape sterke konkurranseposisjoner for norsk industri utenfor Norge, sier Lund.

- Når det ikke er mer ressurser igjen, vil vi kunne avgi ressurser til andre bransjer som vil kunne ta dette videre, mener han.

Les mer fra LO-konferansen i Stavanger:
- Mer sannsynlig at vi flytter hovedkontoret til Hammerfest enn til London
- Vi er nødt til å vurdere hva vi gjør
Tre grunner for at vi trenger flere områder
- Fortrenging av annet næringsliv. Javel?
- NHO krisemaksimerer
- Kostnadsnivået er helt klart en bekymring

Les også:
- Et mysterium at det ikke har skjedd tidligere
Hvert år brennes det av mer gass enn Norges samlede produksjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.