Tross fortsatt fall i veksttakten greide Kina å berolige markedene igår med en vekst i andre kvartal på 7,5 prosent.
Sjefstrateg Daniel Morris hos JP Morgan Asset Management sier de kinesiske tallene er usikre, skriver Dagens Næringsliv.
Kina beregner den økonomiske veksten annerledes enn de fleste land. Med vestlig beregningsmetode var veksten på under syv prosent allerede i forrige kvartal.
– Forventningene til Kina er for høye. Europa står foran noen ubehagelige måneder. Særlig Tyskland har nytt svært godt av Kinas vekst. Dette har bidratt til å gjøre Tyskland til et europeisk lokomotiv. Den kinesiske justeringen som pågår vil fortsette, og vil gjøre ting ubehagelig for Tyskland og Europa, sier Morris til DN.
Flere dårlige nyheter
Det har vært en rekke dårlige nyheter fra Kina de siste månedene.
Ikke minst for bare tre uker siden da landet skremte vannet av finansmarkedene da sentralbanken prøvde å bremse kredittveksten.
Daniel Morris mener en styrt lavere vekst er bedre enn en overstimulert opptur.
– På lang sikt er verden bedre tjent med en kinesiske vekst på 6,5 prosent, enn en vekst på syv–åtte prosent, basert på overinvesteringer i Kina.
Han tror aldri mer at vi vil se vekstrater i Kina på over åtte prosent.
Prøver å få kontroll
President Xi Jinping og statsminister Li Keqiang har brukt de siste månedene på å prøve å få kontroll med det uregulerte utlånsmarkedet.
– De første par årene vil Li Keqiang prøve å unngå en hard landing og en finanskrise. Dette er årsaken til at vi tror Li Keqiang vil komme med tiltak for å stoppe nedturen i løpet av de neste par kvartalene, sier Ting Lu hos Bank of America Merrill Lynch.
Tiden hvor de statskontrollerte bankene fikk marsjordre om å stille med billig finansiering og massive offentlige investeringer er over.
– Strukturelt har Kina nådd et punkt hvor fundamentale reformer er nødvendig for å takle landets økende problemer med overkapasitet i industrien og kredittrisiko i finanssektoren, sier senioranalytiker for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhueng til Dagens Næringsliv.
Gjeldskaos
Daniel Morris sier manglende kunnskap om det som faktisk skjer i Kina gjør det ekstremt vanskelig å forberede seg på hva som kommer.
– Noen spår Kinas kollaps i morgen. Andre spår ti prosent vekst i neste måned. Det er vanskelig å vite hva som skjer i andre vekstøkonomier også, men Kina er i en særstilling. Det er et veldig vanskelig marked å analysere, sier Morris.
Det er fryktet at myndighetene skal miste kontrollen i forsøket på å redusere gjelden.
– Går dette for raskt, kan det føre til en ødeleggende svekkelse i økonomien. Likviditetskrisen i juni viser hvor lett innstramminger kan ha utilsiktede konsekvenser, ifølge Zhiwei Zhang hos Nomura.
Les også:
Kinas giganter i knipe
<b>Kinesiske leger bestukket med penger, reiser og sex</b>
<b>Tror veksten i Kina vil fortsette å avta</b>
Veksten dabber av i Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.