Pave Frans har skiftet ut hele styret i Vatikanets finanstilsyn AIF (Autorità di Informazione Finanziaria). Ved siden av å være pave er Frans også statssjef i Vatikanstaten, og dermed også øverste ansvarlige for statlige anliggender, som finanssektoren.
Det fem mann sterke styret, alle italienere, skulle egentlig sittet frem til 2016. Paven skifter nå disse ut med fire internasjonale eksperter, fra Sveits, USA, Singapore og Italia. Blant de fire er amerikaneren Juan Zarate, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for president George Bush.
Utskiftningene kommer etter en stor korrupsjonsskandale i Institutt for Religiøse Arbeider (Istituto per le Opere di Religione), oftest bare omtalt som Vatikanbanken. Vatikanbanken har verdier for bortimot 70 milliarder kroner, og forvalter store deler av Den katolske kirkes verdier.
Arrestert
Ifjor ble en ledende erkebiskop, monsignore Nunzio Scarrano, arrestert av italiensk politi, mistenkt for hvitvasking av penger. Sammen med to andre kirkeledere er han tiltalt for forsøk på ulovlige pengetransaksjoner på over 160 millioner kroner fra Sveits til Italia.
Vatikanbanken har opp gjennom historien vært involvert i en rekke skandaler. Blant annet for å gjemme unna verdier stjålet fra holocaust-ofre, og for å finansiere antikomministiske og fascistiske bevegelser og myndigheter. Vatikanbanken skal også ha blitt brukt både av mafiaen og rike enkeltpersoner for å hvitvaske penger, blant annet gjennom falske donasjoner.
Sekretessen forsvant
Inntil nylig kunne Vatikanbanken gjemme seg bak en vegg av sekretesse og juridisk immunitet, som hindret innsyn og vanskeliggjorde søksmål. Men etter finanskrisen har de ledende industrilandene startet et hardkjør mot skatteparadiser og banksekretesse, blant annet for å hindre skattesvik og finansiering av terrorisme og annen kriminell virksomhet.
Frans, som ble pave i mars 2013, har presset på for at Vatikanet også skal innrette seg etter internasjonale regler for innsyn. Ifjor utstedte han et dekret med mål om å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering.
Sparkingen av styret i finanstilsynet tolkes av mange som en åpen kamp mellom den gamle garde og fornyerne, ledet av pave Frans.
René Bruelhart, en sveitsisk kapasitet i arbeidet mot hvitvasking av penger, ble satt som leder av AIF.
«Bruelhart ville ha et styre som han kunne arbeide sammen med, og det virker som om paven har falt ned på hans side» sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Reuters.
Les også:
Sinte på Netflix
Nå vil hun ta aksjeroboter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.