Journalistene Gianluigi Nuzzi og Emiliano Fittipaldi har gitt ut bøker om skandaler i den katolske kirken, basert på lekkede dokumenter fra en nå nedlagt komité som undersøkte finansene i Vatikanet i 2013 og 2014.
De tre andre siktede er angivelig informanter som kobles til den nevnte komiteen som ble oppnevnt av pave Frans. De er blant annet anklaget for å ha dannet en kriminell organisasjon.
Komitésekretæren Lucio Vallejo Balda har sittet varetektsfengslet siden starten av november, mens også PR-eksperten Francesca Chaouqui og en annen kollega, Nicola Maio, er anklaget i saken.
Risikerer fengsel
Alle de siktede risikerer fire til åtte års fengselsstraff, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA. Vatikanet er en suveren stat med sitt eget rettssystem, og dersom de anklagede personene ikke møter i retten, vil saken gå sin gang uten dem.
Dokumentlekkasjen er en av de største interne skandalene etter at Frans tok plass i pavestolen og minner om den såkalte «VatiLeaks-skandalen» fra 2013, som kom i forkant av at pave Benedikt abdiserte. Italienske medier har kalt den nye saken «VatiLeaks 2».
Av bøkene går det blant annet fram at pave Frans' forsøk på å innføre større åpenhet om Vatikanets økonomi møtte tøff motstand internt, og noen av kirkelederne anklages for å leve i overdådig luksus.
Som eksempel nevnes kardinal Tarcisio Bertone, tidligere nummer to i Vatikanet under pave Benedikt, som sies å ha fått oppussing for 200.000 euro, drøyt 1,8 millioner kroner, i sin 300 kvadratmeter store leilighet betalt av Vatikanets sykehus for barn.
- Sørgelig
Pave Frans har selv beskrevet saken som «sørgelig», men forsikret om at den ikke vil forstyrre ham i reformarbeidet.
- Det var en forbrytelse å stjele disse dokumentene. Det var en beklagelig handling som ikke bidro til noe, sa paven tidligere i måneden.
Bøkene, som på norsk kan oversettes til «Grossister i tempelet» og «Griskhet» ble publisert denne måneden. Og lørdag ble det altså klart at journalistene og tre av dem som skal ha gitt dem tilgang til dokumentene må møte i retten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.