I november avslørte DN.no at Oslo Politikammer hadde siktet Q-Frees storaksjonær Kapsch Traficcom for markedsmanipulasjon av Q-Free-aksjen. Politiet konkluderte rett før jul med at Kapsch dumpet Q-Free-aksjer dagen før selskapet forsøkte å kjøpe nesten en firedel av sin norske konkurrent, og at salgene ble gjort for å senke kursen i Q-Free.
Les også: Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free og Må punge ut 6 mill. etter dumping av norsk aksje
Østerrikske Kapsch ble illagt en bot på seks millioner kroner for manipulasjonen, en bot selskapet har valgt å vedta. Det får DN.no opplyst av politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politikammer.
I forelegget kommer det frem at Kapsch betalte mer enn 110 millioner kroner for sin aksjepost i Q-Free etter at kursen var falt med mellom 15 og 19 prosent etter aksjedumpingen.
Lite praksis
Det er lite presedens på straffenivået for saker som omhandler markedsmanipulasjon. Høyesterett har tidligere kun behandlet én sak der spørsmålet om manipulasjon av markedet har vært tema. Det var i 2009 da landets høyeste rettsinstans skjerpet straffen for en fondsforvalter som var dømt for forsøk på sluttkursmanipulasjon. Forvalteren ble til slutt dømt til ti måneders fengsel, hvorav fire måneder ble gjort betinget.
Ettersom selskaper som kjent ikke kan settes i fengsel var den eneste tilgjengelige straffereaksjonen i Kapsch-saken å utstede et forelegg.
For å finne frem til et beløp som synes rettferdig, har politiadvokat Stenberg måttet lene seg på straffelovens paragraf 27, der det heter at det skal "tas særlig hensyn til den dømtes formuesforhold".
Advokat Frode Elgesem i advokatfirmaet Thommessen har bistått Kapsch i forbindelse med forelegget. Han vil ikke gi noen kommentarer til hvorfor selskapet vedtok straffereaksjonen.
Vedtar bot, men ikke skyld
I en epost til DN.no skriver direktør for investorkontakt, Marcus Handl at selskapet har gått med på å betale boten, til tross for at det ikke er enig i konklusjonen.
- Vår oppfatning er fortsatt at fallet i aksjekurs ikke påvirket tilbudsprisen til aksjonærene. Selv om Kapsch ikke innrømmer noe skyld har vi bestemt oss for å vedta boten for å slippe en lang og kostbar disputt med norske myndigheter, skriver Handl og legger til at selskapet heller vil bruke sine krefter på å skape verdier.
Kun "slått" av DnB
Etter det DN.no erfarer er beløpet på seks milliioner kroner det nest høyeste forelegget som er utstedt for brudd på verdipapirhandelloven. Den eneste gangen et høyere forelegg er vedtatt, var i 2010 da DnB betalte et forelegg på 12 millioner kroner. Forelegget ble gitt fordi Økokrim konkluderte med at DnB hadde dårlig kontroll med og rutiner for hvem som hadde tilgang på innsideinformasjon. Dette kom til overflaten etter at DnB hadde fått kunnskap om regjeringens krisepakke for banknæringen under oppseilingen av finanskrisen i 2008, og handlet på denne innsideinformasjon.
Siden Kapsch kom inn på eiersiden i Q-Free i 2009 har det østerrikske selskapet ikke oppgitt hva motivet med eierskapet er. Dette har resultert i at ledelsen i det norske veiprisingsselskapet har valgt å behandle Kapsch som en fiendtlig aksjonær. Det er langt fra noen hjertelig tone dem i mellom. Da Kapsch i 2009 kjøpte seg opp i Q-Free rett i forkant av annonseringen av Q-Frees største kontraktstildeling til da, begynte ryktene om innsidehandel å gå.
Kapsch har så langt ikke villet uttale seg offentlig om slike beskyldninger. Da Kapsch sist høst kjøpte seg opp i Q-Free rett før den norske konkurrenten annonserte nok en rekordavtale, løftet norske investorer på øyenbrynene igjen.
Les også: Undersøker nye Q-Free-handler
Dette fikk Finanstilsynet til å gjøre undersøkelser knyttet til transaksjonen. Det var Finanstilsynet som i sin tid anmeldte Kapsch for markedsmanipulasjonen som endte med millionforelegget.
"Finanstilsynet har foretatt undersøkelser i tilknytning til transaksjoner i aksjer utstedt av Q-Free ASA i forkant av børsmelding den 28.10.11. Det er i denne saken ikke gjort funn som gir grunnlag for videre etterforskning av mulig innsidehandel".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.