Statistisk sentralbyrå tror konjunkturomslaget først kommer i Norge i 2012, etter å ha begynt å svinge opp til neste år. Det langsomme og svake omslaget henger blant annet sammen med at drahjelpen fra internasjonal økonomi er svak .

Situasjonen utenlands skaper bekymring hos SSB-forskerne. Europa står i en særstilling.

Gjeldskrisen i euroområdet hvilker for tiden som en klam hånd over vekstutsiktene i Europa, skriver SSB i sin ferske rapport "Økonomiske analyser".

Ikke dette som var planen
De store offentlige underskuddene har ført til kraftige reaksjoner i markedene verden over. Rentene på statsobligasjoner har økt markant. Konsekvensene har blitt finansielle innstramninger i flere europeiske land.

- Dette har skjedd i en konjunktursituasjon før en postiv utvikling har fått feste seg, og det kom før man hadde planlagt, sier Eika.

Diskusjonene om tidspunktet for og farene ved eventuelle "exit-strategier" har stilnet.

- I den grad man hadde en strategi så var det neppe det som skjer nå. Det er noe av bakgrunnen for at vi har et svakere syn på på den internasjonale utviklingen enn vi hadde sist, sier Eika.

SSB har revidert veksten i euroområdet kraftig ned. SSB tror fortsatt at årsveksten for 2010 vil kunne bli på rundt en prosent, men at veksten vil falle noe tilbake iløpet av i år og neste år. Veksten vil så ta seg opp, men fortsatt ligge under trend ved utgangen av 2013.

- En for rask, for kontraktiv, finanspolitikk kan kvele oppgangen vi tross alt ser, sier han.

Utviklingen er fremdeles skjør, og løpet usikkert. Situasjonen kan også bli verre enn SSB legger til grunn i de siste prognosene.

- Man kan frykte at det kommer en ny krise som smitter fra europeiske land, da gjerne knyttet til den statsfinansielle krisen. Det vil kunne påvirke oss også, sier Eika.

Verdensbanken advarer torsdag om at enkelte EU-land kan oppleve en ny resesjon hvis gjeldsproblemene ikke bringes under kontroll.

Les: Kontroll, eller ny krise

Kina viktig for Norge
Eika mener at det godt kan tenkes at utviklingen i internasjonal etterspørsel og det internasjonale aktivitetsnivået blir svakere enn SSB har sett for seg.

Særlig viktig er det hvordan den kinesiske veksten utarter seg.

- Det er knyttet usikkerhet til i hvilken grad Asia og Kina klarer å hjelpe OECD-området til å få fart i økonomien. Dette går direkte på norsk økonomi fordi det fort kan dreie seg om råvarepriser, særlig oljepriser, og industrielle råvarer som vi eksporterer mye av, sier Eika.

Mange norske bedrifter eksporterer råvarer eller halvfabrikata til kinesisk konsumvareindustri. Dette har ifølge forskningsleder Roger Bjørnstad ført til både prisnivå og eksporten har holdt seg bra.

Fersk statistikk viser at kinesisk eksport fortsatt er høy: - Kina-eksport opp 50%

- Vi er litt bekymret, men det vi tror mest på er det vi legger frem, sier Eika.

Altså - en opptur for Norge i 2012.



Norges Banks kriseradar, regionalt nettverk, viste igår at pilene så smått peker riktig vei. Samlet sett melder bedriftene om at produksjonen har økt siden starten av året, og de venter økende vekst neste halvår.

Les: - Betydelig bedring

BNP-tallene for første kvartal viste at norsk økonomi vokste saktere enn den gjorde mot slutten av fjoråret.

Veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) i fastlandsøkonomien var på fattige 0,1 prosent i første kvartal 2010.

Les: Norge nær stillstand

Les flere saker fra Statistisk Sentralbyrås prognoser:

- Ett år uten rentehopp

Boligprisene skal opp 17 prosent

- Utfordringene er store for en stakkars prognosemaker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.